Clouds
21 Budapest
Dollár
356,24 Ft
Euró
387,23 Ft
Font
437,42 Ft
Bitcoin
27,338 $

Bőrgyógyászok árulták el, ők hogyan küzdenek a maszkok miatt kialakult aknéval

Fotó: Mathilde Langevin/Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A legprofibbakat is érinti az egésznapos maszkviselés miatt kialakuló akne és bőrproblémák, most elárulták, ők hogyan küzdenek meg ezzel.

Senki nem ismeri annál jobban a bőrt, mint a dermatológusok. A bőrgyógyászok, mint az összes többi orvos és nélkülözhetetlen munkavállaló egész nap maszkot viselnek a járvány kirobbanása óta. Ahogy sokakat, őket is érinti az irritáció és a kipattogzás – a HuffPostnak most elárulták, hogyan küzdenek meg a maszk-aknéval, vagyis maszknéval. 

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Dr. Adeline Kikam, texasi bőrgyógyász a járvány kirobbanásának első heteiben kezdte észrevenni a maszkviselés okozta bőrproblémákat az arcán. A pántok okozta véraláfutások mellett kontakt dermatitiszt alakult ki elsősorban az orra körül, ami irritációt okozhat, pácienseinél pedig gyakran okoz aknét a túl szoros maszk és a száj körül keletkező pára.

Dr. Kikam az aknéra hajlamosaknak azt javasolja, hogy vényköteles erősségű és akár drágább arcápoló termékeket válasszanak, amelyek képesek a bőr és a maszk között védőréteget képezni. Bőrápoló rutinja szalicilsavas vagy glikolsavas arctisztítót, és ceramidot tartalmazó szérumot és hidratáló krémet tartalmaz. Az irritált bőr megnyugtatására alkalmanként cinktartalmú krémet javasol, ami szintén védőréteget képez a bőrön, amely képes a nedvesség megtartására. Hozzátette, hogy fontos a nap elleni védelem és este a retinoltartalmú termékkel segíthetünk bőrünkön.

Dr. Melanie Palm kaliforniai bőrgyógyász nemcsak kilenc órás munkaidejében visel maszkot, hiszen egy oltóponton napi hat órát önkénteskedik, így gyakorlatilag folyton hordja a védelmet adó darabot. Dr. Palm a járvány után néhány hónappal kezdte el felfedezni az aknét a bőrén, a mindennapi rutinjába pedig Dr. Kikamhoz hasonlóan glikolsavas és szalicilsavas tisztítót épített be a bőr olajtermelésének kordában tartása és nyugtatása érdekében. 

Dr. Palm felhívta rá a figyelmet, hogy az AHA/BHA tartalmú, savas, hámlasztó hatású arctisztítók miatt érzékenyebbé válhat a napfényre a bőr, így különösen fontos, hogy napvédő krémet viseljünk. A gyulladások megelőzése és kezelése érdekében cinkoxid és niacinamide tartalmú termékek használatát javasolja, amelyek nem csak gyulláscsökkentő hatásúak, hanem a rosacea és a dermatitisz ellen is felveszik a harcot.

Dr. Jessie Cheung, chicagói dermatológus az akne ellen szintén a savas tisztítókat javasolja, ráadásul a sminkviselésről lemondott, mióta maszkot hord, hiszen a különböző dekorkozmetikumok hozzájárulhatnak a kipattogzáshoz, a bőr irritációjához. Az arc bőrének nyugtatásához ásványi anyagokkal és mikroorganizmusokkal ellátott termékeket javasol, és az akne ellen pedig vényköteles kezelések bevetését ajánlja.

Egy nagyszerű bőrápolási rutin csak akkor működhet jól, ha a maszk, amelyet viselünk, tiszta és jó állapotú. A bőrgyógyászok egyetértettek abban, hogy a baktériumok és a bőr számára irritáló anyagok kiiktatása érdekében a többször használatos textilmaszkokat meleg vízben szükséges tisztítani és magas hőfokon érdemes szárítani.