Ingadozó árak: ennyibe kerül egy lángos a Balaton különböző részein
Egyes helyeken 1100-1600 forintot is elkérnek a sajtos-tejfölös finomságért, ha azonban valami extrább feltétre vágyunk, mélyebben a zsebbe kell nyúlni.
A Csodalatosbalaton.hu harminc település lángosozóit látogatta meg a Balaton körül, hogy megtudják, mennyit kérnek el a hazai nyaralások egyik kedvenc ételéért a különböző helyeken. Az ehhez szükséges adatokat június 14 és 15 között gyűjtötték össze, majd egy térképen összegezték.
Felmérésük során megállapították, hogy jó balatoni szezonra számítanak az éttermek, bár a tavalyi adatokhoz képest 20-30 százalékkal magasabb árakon. Emellett valószínűnek tűnik, hogy további áremelés várható az elkövetkező hetekben, amelyet a folyamatosan növekvő alapanyagárak indokolnak.
Továbbá a munkaerőhiány, az infláció és az emelkedő energiaárak is nehezítik a vendéglők helyzetét, amely többek között arra sarkallta a tulajdonosokat, hogy csökkentett nyitvatartási idővel működjenek, vagy szűkítsék az étlapot.
A lángosok körében viszont egészen különleges választék is elérhető bizonyos helyeken, ugyanis a sós, sajtos-tejfölös és fokhagymás mellett kapható juhtúrós, káposztás, kolbászos, rántottás, grillezett feltétes, tatáros, illetve édes verzió is.
Ám az árak kisebb-nagyobb eltérést mutatnak a Balaton különböző részein, a Csodalatosbalaton.hu részletes térképe alapján pedig kiderül, hogy a sima lángos szinte mindenhol 800 és 1000 forint között kapható, ha azonban több feltétet kérünk rá, akkor előfordulhat, hogy 1300-2800 forint lesz a végösszeg.
Balatonmáriafürdőn például 800 forintba kerül egy sima lángos, a sajtos-tejfölös 1300, a tatár beefsteakes 2800, míg Zamárdiban az egyszerűbb verzió már 1000 forintra emelkedik, a sajttal és tejföllel ízesített 1600-ra, a virslisért pedig 1900 forintot kérnek el.