Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,19 Ft
Euró
392,24 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
57,222 $

Óriási pofont adott az inflációnak a kormány, beszédesek az új számok

Nagy Márton arról beszélt, hogy minden várakozást felülmúlt az infláció júniusi mérséklődése.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Thérese Blanchet, az Európai Tanács főtitkára (j3) a kormány tagjai társaságában az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének első kormányülésén a Karmelita kolostorban 2024. július 3-án. Az asztalnál balról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b2), Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (b3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b4) és Nagy István agrárminiszter (b5), szemben középen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b6) és Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (b7), jobbról Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter (j6), Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (j5), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j4), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) és Tuzson Bence igazságügyi miniszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Hónapokon át gondokat okozott az infláció Magyarország számára, ami miatt a kormány egy sor új intézkedést vezetett be. Komoly terveket valósított meg Orbán Viktor a kormánnyal közösen, és nagy célokat tűztek ki maguk elé, melyeken az ellenzék csak nevetett.

Később mégis a jobboldalnak lett igaza, és az infláció zuhanásnak indult. Nemcsak letörte a kormány az inflációt, hanem szinte megsemmisítő erővel mért rá, ami jól látszik az árakon. Ettől függetlenül a kormánynak további tervei is vannak ezen a területen, mivel még kisebb inflációt akarnak, másrészt tartani szeretnék az alacsony szintet. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

Ez pedig egyre jótékonyabb hatással van a gazdaság működésére, miközben az emberek több mindent engedhetnek meg maguknak. Nagy a potenciál az új tervekben, ami felhajtóerővel bírhat magyar gazdaság számára.

Visszaszorították az inflációt

A kormány célzott intézkedései letörték és visszaszorították az inflációt. Az olyan intézkedések pedig, mint az online árfigyelő rendszer, élénk kiskereskedelmi versenyt generálva támogatják, hogy az infláció tartósan alacsony szinten maradjon – értékelte a legfrissebb adatokat keddi közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait amelyek szerint 2024 júniusában az infláció 3,7 százalékot tett ki, azaz a piaci várakozásokhoz képest kedvezőbben alakult. A fogyasztói árak összességében az előző hónaphoz képest nem változtak. A miniszter pozitív fejleményként méltatta, hogy az élelmiszerek ára havi alapon 0,3 százalékkal mérséklődött.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony infláció pozitív láncreakciót indított be a nemzetgazdaságban, amelynek jótékony hatásait egyre nagyobb mértékben érzékelhetik a magyar családok és a vállalkozások is. A miniszter kiemelte: az infláció visszaszorításának köszönhetően szeptember óta folyamatosan nőnek a reálbérek, tehát hónapról hónapra egyre többet ér a családok jövedelme.

A növekvő reálbérek hatására egyre inkább oldódik a lakosság óvatossági motívuma, amely visszatükröződik a fogyasztás növekedésében: ötödik hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom, ráadásul a családok nem csak a boltokban költenek egyre többet, hanem többet is utaznak. Az év első öt hónapjában 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, csaknem 9 százalékkal többet az előző év azonos időszakához képest.

A növekvő lakossági bizalmat tükrözi a hitelezés élénkülése is, 2024 első öt hónapjában a háztartások új lakáscélú hitelszerződései dinamikusan, két és félszeresére nőttek az előző év azonos időszakához képest. Mindez összességében pozitívan hat a belföldi keresletre, így a belgazdaság teljesítményére is – mutatott rá a miniszter.

Nagy Márton hangsúlyozta, a kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Ezzel hazánk gazdasági teljesítménye az uniós élmezőnyhöz tartozik. Ehhez az alacsony infláció, valamint az ennek hatására élénkülő kereslet is érdemben hozzájárult – fejtette ki végzetül a nemzetgazdasági miniszter.

Liner/MTI

Reagált az itthon is akkumulátor-gyárakat üzemeltető SK ON a pénzügyi nehézségekkel kapcsolatos hírekre

Az utóbbi napokban felröppent hírek szerint a vállalat vezetősége vészhelyzetet jelentett be a folyamatos veszteségek miatt, ám az SK ON szerint csak elkerülni szeretnék azt.