Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Ilyet sem láttál még – ventilátor nélküli RTX 3080 kártyát építettek

not image

Kulcsár Péter

2021. február 21. - 05:10

A Turemental alapítója, Huang Csunhuj egyedi ötlettel állt elő, ugyanis kitalálta, hogy passzív módon hűti le felforrósodott RTX 3080 chipjét, mégpedig ventilátor alkalmazása nélkül.

A kínai vállalat főként ventilátor nélküli gépházakra specializálódott, amelyekkel teljesen csendes PC-ket lehet építeni. Az RTX 3080 érkezése előtt Csunghuj már kísérletezett egy RTX 2070 grafikus kártyával, melynek hőmérsékletét stabilan tudta tartani.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Ezúttal egy sokkal instabilabb GPU-val kellett szembenéznie, ami 4K-ra és VR-ra is képes, ám úgy tűnik, sikerrel járt, és nem vallott kudarcot.

A tavaly szeptemberben piacra dobott RTX 3080 igazán népszerű videókártyának számít, bár a globális chiphiány, a bitcoin-bányászok térnyerése és az üzérek nyerészkedése következtében manapság nehéz hozzájutni.

A 699 amerikai dollárt kóstáló egységet Csunghuj 410 W-on működtette, bár a Twitteren közzétett bejegyzése alatt többen is megjegyezték, hogy nincsenek elájulva attól, hogy mindezt 87 Celsius-fokon tette, illetve az sem nyűgözte le őket, hogy a szoba hőmérséklete 13,6 Celsius-fokra lett lehűtve, ezek pedig befolyásolhatták a teszt végkimenetelét.

Bár senkinek sem ajánljuk Csunghuj ventilátormentes megoldását, érdekes látni, mekkora fejlődés történt az Nvidia chipjeivel, hiszen elméletben és gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a 4K 60 FPS-re tervezett kártya aktív hűtés nélkül is képes leadni brutális teljesítményét.

Ha a jövőben mégis sikerülne vásárolnunk magunknak egy RTX 3080-at, akkor érdemes lesz beszerezni mellé egy spéci hűtőt is – a Gigabyte például már árul hasonló szerkezeteket, amelyek bár nem éppen csendesek, mégis kellő módon kordában tartják a chipek felhevülését.