Így módosul hazánkban az oltási terv

Hajdúböszörmény, 2021. február 28. A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készítik elõ oltáshoz Hajdúböszörményben, a Magyarországi Baptista Egyház Emmaus Idõsek Otthonában 2021. február 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kolláth Benjámin

2021.február.28 - 15:08

Müller Cecília körleveléből derül ki, hogy mind a Pfizer, mind az AstraZeneca oltóanyagainak második dózisának a beadása is később fog megtörténni.

Az ATV szerezte meg Müller Cecília országos tisztifőorvos körlevelét, melyben részletesen leírja, miben fog módosulni az oltási terv az újra növekedésnek induló fertőzésszámok tükrében.

Ez alapján a Pfizer vakcinájának két dózisa közötti szünet 21-ről 35 napra nő, míg az AstraZeneca két dózisának beadása közötti idő is jelentősen megnő, 4 helyett 12 hét lesz a szünet a kettő között.

A tisztifőorvos arról is ír, hogy a többi gyártó vakcinájának alkalmazási rendjében nem lesz változás, Müller Cecília pénteken beszélt amúgy először arról, hogy a kampány stratégiáján módosítani fognak.

A Pfizer oltóanyagainak két dózisa közötti idő megnövelését már az Egyesült Államokban is alkalmazzák, ott a virológusok arra jutottak, hogy ez a megoldás nem csökkenti az oltóanyag hatékonyságát.