Clouds
21 Budapest
Dollár
364,41 Ft
Euró
391,65 Ft
Font
446,47 Ft
Bitcoin
28,055 $

Az ibériai sonka is veszélyben van a felmelegedés és a csapadékhiány miatt

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A 2022-es év Spanyolország eddigi legmelegebb, egyben harmadik legszárazabb éve volt, emellett valószínű, hogy az idei nyár sem lesz könnyebb.

Spanyolországban legalább annyi sertés él, mint ahány ember, így többféle sonkát készítenek az országban, de egyik sem olyan népszerű, mint az ibériai sonka, amelynek kilónkénti ára akár a 100 eurót (kb. 39 ezer forint) is elérheti.

Soron kívül 40 éves eltiltást kapott a szurkoló, aki megtámadta a Sevilla kapusát

A sonkát fekete lábú sertésekből állítják elő, amelyek életük utolsó hónapját az ország nyugati és északnyugati részén jellemző tölgyerdőkben töltik makkot fogyasztva, ám a felmelegedés és a csapadékhiány miatt egyre kevesebb a termés.

Ráadásul a sonka ára is esett, amelynek következtében az eredetvédett sonka előállítására jogosult négy régió egyikében, Extremadurában ötödével kevesebb ibériai sonkát állítottak elő tavaly, mint korábban – számolt be a The Guardian.

Rengeteg ember megélhetése kerülhet veszélybe

A 2022-es év pedig Spanyolország eddigi legmelegebb, egyben harmadik legszárazabb éve volt, emellett Extremadurában az elmúlt 50 évben több mint 35%-kal csökkent az éves esőmennyiség, így valószínű, hogy az idei nyár sem lesz könnyebb ebből a szempontból.

Az Infostart szerint arra lenne lehetőség, hogy az állatok táplálására makkot hozassanak be Marokkóból és Algériából, de a gazdák nem nagyon lelkesednek az ötletért, mondván, a takarmánnyal betegségek is érkezhetnek, s erre volt már példa, amikor Egyiptomból érkeztek pálmafák az országba.

A különleges sonkát a legszegényebb régiók állítják elő, vagyis a termék gyártása a helyi gazdaság létfontosságú eleme, amely több ezer munkahelyet teremt a régióban, s ha az erdők nem maradnak meg, a sertések, szarvasmarhák legeltetése, illetve az emberek megélhetése válik kérdésessé.