Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kiderült, mennyi sonkát és füstölt húst esznek meg a magyarok húsvétkor

Úgy tűnik, nem igazán spórolnak, ha a húsvétról van szó, bár a tavalyi évben ez másként volt: a rekordméretű infláció miatt sokan a gyengébb minőségű termékeket választották.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára az InfoRádióban elmondta, a 2023-as GfK-adatok alapján a 3 millió magyar háztartás kicsit több mint 21 milliárd forint értékben vásárolt a március–áprilisi időszakban húsvéti húskészítményeket, illetve sonkákat. Ez kicsivel több mint 6800 tonna sonkát jelent, ami háztartásonként 2,3 kilogrammot tett ki, körülbelül 7200 forint értékben a múlt évben – részletezte.

A húsvétkor megvásárolt sonka és füstölt húsok mennyisége az éves volumen 41 százalékát tette ki, ami elég jelentős; tavaly az átlagos ár kilogrammonként egy picivel több volt mint 3100 forint – tette hozzá. Majd arra utalt, korábban, a válságot megelőzően megfigyelhető volt, hogy a vásárlók nem sajnálták a pénzt a prémium termékekre. „Múlt évben, köszönhetően a rekordméretű inflációnak, ezen belül is az élelmiszer-inflációnak, nagy általánosságban a fogyasztás sajnos a gyengébb minőségű termékek irányába tolódott” – fogalmazott Mostisch Martina.

„Mi nagyon reménykedünk, hogy ez a húsvéti asztalnál nem lesz megfigyelhető” – fűzte hozzá. Bár a 2024-es fogyasztási adatokra még várni kell, mivel a boltok sem nagyon kezdték el a húsvéti termékek akciózását, tavaly kevesebb volt a fogyasztás, miután lényegesen többe került egy családnak a sonka. Ezt követően a szakértő arról is szót ejtett, hogy a sonkák esetében az olcsóbb kilogrammonkénti ár döntően gyengébb minőséget jelent, egy gyorspácolt terméket takar.

Állítása szerint ez azt jelenti, hogy egy maximum 25 százalékos páclébevitel történt a terméknél, míg egy hagyományos érlelésű/füstölésű sonka – vagy egy hagyományos parasztsonka – egészen másképp készül. „Időigényesebb, szárazon pácolják, nincs páclébevitel, és emiatt drágább is” – magyarázta a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára. De korábban arról is beszámoltunk, hogy idén is drágább lesz a húsvéti sonka.

Ennek kapcsán a Húsiparosok Szövetségének elnöke is elmondott néhány dolgot, míg a termelők úgy nyilatkoztak, nem valószínű, hogy húsvét előtt tovább emelik áraikat, hiszen már így is kevés vásárlójuk. Egyesek pedig kisebb kiszerelésben árulják a húsvéti sonkát, hogy el tudják adni: például negyedbe, félbe vagy háromnegyedbe vágva, hogy mindenki a pénztárcájához mérten megtalálja a számára megfelelőt. Majd arról érkezett hír, hogy a Nébih megkezdte a húsvéti időszakhoz kapcsolódó élelmiszerek ellenőrzését.

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.