Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Kiderült, mennyi sonkát és füstölt húst esznek meg a magyarok húsvétkor

Úgy tűnik, nem igazán spórolnak, ha a húsvétról van szó, bár a tavalyi évben ez másként volt: a rekordméretű infláció miatt sokan a gyengébb minőségű termékeket választották.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára az InfoRádióban elmondta, a 2023-as GfK-adatok alapján a 3 millió magyar háztartás kicsit több mint 21 milliárd forint értékben vásárolt a március–áprilisi időszakban húsvéti húskészítményeket, illetve sonkákat. Ez kicsivel több mint 6800 tonna sonkát jelent, ami háztartásonként 2,3 kilogrammot tett ki, körülbelül 7200 forint értékben a múlt évben – részletezte.

A húsvétkor megvásárolt sonka és füstölt húsok mennyisége az éves volumen 41 százalékát tette ki, ami elég jelentős; tavaly az átlagos ár kilogrammonként egy picivel több volt mint 3100 forint – tette hozzá. Majd arra utalt, korábban, a válságot megelőzően megfigyelhető volt, hogy a vásárlók nem sajnálták a pénzt a prémium termékekre. „Múlt évben, köszönhetően a rekordméretű inflációnak, ezen belül is az élelmiszer-inflációnak, nagy általánosságban a fogyasztás sajnos a gyengébb minőségű termékek irányába tolódott” – fogalmazott Mostisch Martina.

„Mi nagyon reménykedünk, hogy ez a húsvéti asztalnál nem lesz megfigyelhető” – fűzte hozzá. Bár a 2024-es fogyasztási adatokra még várni kell, mivel a boltok sem nagyon kezdték el a húsvéti termékek akciózását, tavaly kevesebb volt a fogyasztás, miután lényegesen többe került egy családnak a sonka. Ezt követően a szakértő arról is szót ejtett, hogy a sonkák esetében az olcsóbb kilogrammonkénti ár döntően gyengébb minőséget jelent, egy gyorspácolt terméket takar.

Állítása szerint ez azt jelenti, hogy egy maximum 25 százalékos páclébevitel történt a terméknél, míg egy hagyományos érlelésű/füstölésű sonka – vagy egy hagyományos parasztsonka – egészen másképp készül. „Időigényesebb, szárazon pácolják, nincs páclébevitel, és emiatt drágább is” – magyarázta a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára. De korábban arról is beszámoltunk, hogy idén is drágább lesz a húsvéti sonka.

Ennek kapcsán a Húsiparosok Szövetségének elnöke is elmondott néhány dolgot, míg a termelők úgy nyilatkoztak, nem valószínű, hogy húsvét előtt tovább emelik áraikat, hiszen már így is kevés vásárlójuk. Egyesek pedig kisebb kiszerelésben árulják a húsvéti sonkát, hogy el tudják adni: például negyedbe, félbe vagy háromnegyedbe vágva, hogy mindenki a pénztárcájához mérten megtalálja a számára megfelelőt. Majd arról érkezett hír, hogy a Nébih megkezdte a húsvéti időszakhoz kapcsolódó élelmiszerek ellenőrzését.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.