A hős 15 éves ukrán lány, aki sérülése ellenére biztonságos helyre vitte társait a csatatéren keresztül

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 10. - 17:18

Egészen hihetetlen történet következik egy hős ukrán lányról, aki sérülése ellenére is sikeresen biztonságba vitt más sérülteket a csatatéren keresztül.

Mivel a lány 15 éves, tehát kiskorú, csak keresztnevét osztotta meg a CNN: Anasztázia az orosz erők heves lövöldözése közepette fogta magát, autóba ült, és több sebesültet összeszedve elindult a csatatéren keresztül, hogy biztonságba helyezze a sérülteket és önmagát is.

Beszámolója szerint az utolsó civilek között volt, akik elindultak Popasznából, miután a település nagy része megsemmisült a hetek óta tartó folyamatos orosz csapásokban. Mivel két sebesült férfit akart kimenekíteni a városból, neki kellett a volán mögé ülnie, miközben két másik ember is helyet kapott az autóban.

Megosztotta, mintegy 32 kilométert kellett megtennie autóval, hogy eljussanak Bakhmut városába, ám az utazás nem volt zökkenőmentes, mivel a csatatéren kellett áthaladniuk, ahol folyamatosan tüzeltek az oroszok, de még repülőgépekről is indítottak támadásokat.

A hős lány bár még csak 15 éves, elhunyt édesanyja annak idején megtanította őt vezetni, így sikerrel vette az akadályokat, habár semmi garancia nem volt arra, hogy túlélik az utat: egy híd felé mentek az autóval, ahonnan kis kerülővel tovább folytatták útjukat, ám az út tele volt aknákkal, sakktábla-szerű mintázatban, így emberfeletti koncentrációra volt szüksége ahhoz, hogy képes legyen sértetlenül átjutni az autóval az aknamezőn.

Amikor sikeresen átjutottak az aknamezőn, jobbra fordulva az úton az oroszok tüzet nyitottak rájuk és a lány lábát el is találták, s mivel csúnyán megsérült, az autó is leállt egy pillanatra. Aztán sikerült újra beindítania az autót, ám még ekkor is tüzeltek rájuk az oroszok és eltalálták az autó akkumulátorát, ami miatt az autó már nem ment tovább. Végül az ukrán hadsereg szállította őket a bakhmuti kórházba, ahol kiderült, Anasztázia lábát két találat is érte, egyik a térdén, másik a lábfején.