Csak két fogás érhető el, evőeszköz nincs, mégis népszerű ez a vendéglő a szomszédban
Tömött sorokban rostokolnak az emberek, hogy asztalhoz ülhessenek.
Egy közép-dalmáciai falu szűk sikátorában várja a vendégeket a szabad ég alatt működő, Loza névre keresztelt, csak túlzással étteremnek nevezhető hely. A nyitvatartás szerint este 7 és 11 között vannak nyitva, étlap pedig azért nincs, mert mindössze két fogás érhető el: a srdele s gradela (szardella roston) és a híres dagnje na buzaru (fekete kagyló fokhagymás mártásban), plusz saláta.
De a horvát Index beszámolója szerint evőeszközök sem érhetők el a Zárától 30 kilométerre keletre, Pakostanéban található vendéglőben, ugyanis mindkét fogás kézzel fogyasztható. A sok furcsaság ellenére a vendégek áradoznak a helyről, egy turista például úgy fogalmazott egy utazási portálon: „Egyszerű, de nagyszerű”.
Italból már valamivel nagyobb a választék: házi bor vörösben és fehérben, sör, üdítő, ásványvíz, s a vacsora végén a vendéget egy grappára hajazó lozával, törköllyel jutalmazzák. A cikk szerint a Lozát 12 éve nyitották meg alapítóik, kezdetben szokásos kínálattal (prsutát, vagyis sonkát, sajtot, szardellát és bort lehetett rendelni) – írja az Index.
A tulajdonosok eleinte inkább kocsmaként utaltak rá, de aztán idővel a hely átvedlett étteremmé, amikor a vendégek nagyobb halválasztékot kezdtek követelni, és különböző salátákat. A vendéglátósok ezzel szemben ragaszkodtak saját elképzelésükhöz, és a kínálaton is zsugorítottak. A turisták – főként az olaszok – kezdetben ledöbbentek, amikor nem kaptak evőeszközt.
Aztán természetessé vált a dolog, a Loza hírét pedig nem a közösségi oldalakon való népszerűsítésnek (a tulajdonosoknak nincs is rá idejük) köszönheti, hanem a betérő vendégeknek. Ők ugyanis odáig vannak a helyért és az ételekért, ezért pedig akár hosszan sorba állni is hajlandók (de még a hírességek is, akik között szintén vannak visszatérő vendégek).