Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Csak két fogás érhető el, evőeszköz nincs, mégis népszerű ez a vendéglő a szomszédban

Tömött sorokban rostokolnak az emberek, hogy asztalhoz ülhessenek.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy közép-dalmáciai falu szűk sikátorában várja a vendégeket a szabad ég alatt működő, Loza névre keresztelt, csak túlzással étteremnek nevezhető hely. A nyitvatartás szerint este 7 és 11 között vannak nyitva, étlap pedig azért nincs, mert mindössze két fogás érhető el: a srdele s gradela (szardella roston) és a híres dagnje na buzaru (fekete kagyló fokhagymás mártásban), plusz saláta.

De a horvát Index beszámolója szerint evőeszközök sem érhetők el a Zárától 30 kilométerre keletre, Pakostanéban található vendéglőben, ugyanis mindkét fogás kézzel fogyasztható. A sok furcsaság ellenére a vendégek áradoznak a helyről, egy turista például úgy fogalmazott egy utazási portálon: „Egyszerű, de nagyszerű”. Soron kívül Szentkirályi Alexandra szerint vállalhatatlan, amit Karácsony Gergely művel

Italból már valamivel nagyobb a választék: házi bor vörösben és fehérben, sör, üdítő, ásványvíz, s a vacsora végén a vendéget egy grappára hajazó lozával, törköllyel jutalmazzák. A cikk szerint a Lozát 12 éve nyitották meg alapítóik, kezdetben szokásos kínálattal (prsutát, vagyis sonkát, sajtot, szardellát és bort lehetett rendelni) – írja az Index.

A tulajdonosok eleinte inkább kocsmaként utaltak rá, de aztán idővel a hely átvedlett étteremmé, amikor a vendégek nagyobb halválasztékot kezdtek követelni, és különböző salátákat. A vendéglátósok ezzel szemben ragaszkodtak saját elképzelésükhöz, és a kínálaton is zsugorítottak. A turisták – főként az olaszok – kezdetben ledöbbentek, amikor nem kaptak evőeszközt.

Aztán természetessé vált a dolog, a Loza hírét pedig nem a közösségi oldalakon való népszerűsítésnek (a tulajdonosoknak nincs is rá idejük) köszönheti, hanem a betérő vendégeknek. Ők ugyanis odáig vannak a helyért és az ételekért, ezért pedig akár hosszan sorba állni is hajlandók (de még a hírességek is, akik között szintén vannak visszatérő vendégek).

Magyar Péter: „Egyre több önjelölt szereplő próbál együtt úszni az áradó TISZA-val”

Magyar Péter egy friss közösségi médiás bejegyzésében osztott meg érdekes fejleményeket a közelmúltból.