Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Horgászok, figyelem: fontos határidő járt le, s egy tilalom is életbe lépett

A március 29-ig tartó csukatilalom ideje alatt fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Országos Horgászrend (OHR) szerint fajlagos tilalmi idővel védett, ívó, valamint méretkorlátozással védett halfajok méreten aluli egyedeire célzottan horgászni tilos. Egyúttal fokozott ellenőrzésekre lehet számítani a február 1-jén életbe lépett, március 29-ig tartó országos csukatilalom ideje alatt, amely idén rövidebb lesz – számolt be a Pecaverzum, amelyet az Infostart szemlézett.

Kifejtik, ha a tilalom első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. Utóbbira lesz idén példa, mert március 31. vasárnap, ezért már 29-én, elveszti védelmét a csuka.

A 2024-es horgászrend szerint a „tilalmi idővel védett vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása” miatt 6 hónaptól 2 évig tartó horgászattól való eltiltás szabható ki a szabálytalan horgászra. Mindemellett hangsúlyozzák: érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert eltérhetnek az országostól.

További fontos információk

Nagy tavaink közül a Balatonon egy hónappal tovább, február 1-jétől április 30-ig, míg a Tisza-tavon február 15-től április 15-ig tart a csukatilalom. De a Velencei-tavon is egyedi szabályok vannak érvényben. Az év elejétől a süllő, a csuka és a balin megőrzése érdekében április 30-ig tilos mindenfajta olyan horgászmódszer alkalmazása, amely e fajok fogására lehet alkalmas, természetesen a véletlenül zsákmányolt egyedeket sem szabad megtartani – részletezik.

A portál megjegyzi, a február 1-je más szempontból is fontos dátum a horgászok számára, ugyanis akkor jártak le a 2023-es állami jegyek is. Azt követően már csak a 2024-re érvényes okmánnyal lehet pecázni. Az állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót legkésőbb a tárgyévet követő év február 29. napjáig kötelesek leadni a horgászok.

De arról is beszámoltunk, hogy rengeteg magyar horgásznak újra kell vizsgáznia, ugyanis változtak az állami horgászvizsgát igazoló dokumentumok elfogadásának szabályai. Emellett megírtuk azt is, hogy a horgászok legnagyobb örömére egy igazán hiánypótló applikációval újít a MOHOSZ, bővebben ebben a cikkben fejtettük ki a témát.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.

Újabb gyorshajtókat fogtak Óbudán

Sorra fogják a gyorshajtókat Budapest III. kerületében, ahol nagy sláger túl gyorsan hajtani, aminek megvan a maga veszélye.

Fizetőssé tennének egy budapesti iskolát, akár 100-150 ezres tandíjat is bevezethetnek

Átvenné az államtól a budapesti Tamási Áron Általános Iskola és Gimnáziumot az alapítványi Gábor Dénes Egyetem, 2025-től pedig tandíj bevezetését is tervezik.