Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,41 Ft
Euró
394,09 Ft
Font
460,21 Ft
Bitcoin
62,175 $

Ennyi volt: végleg kicsinálták az egyik utolsó független hongkongi lapot

Egyre tetten érhetőbb a kínai befolyás a hongkongi mindennapokban, Pekinghez nagyon hasonló módszerekkel végezték ki véglegesen az Apple Daily nevű, egyik utolsó demokráciapárti lapot.

A volt brit koronagyarmat, Hongkong Kínával való újraegyesülésének közelgõ 24. évfordulója alkalmából kínai és hongkongi zászlók díszítenek egy hongkongi utcát 2021. június 27-én. Ezen a napon õrizetbe vették az Apple Daily demokráciapárti hongkongi napilap egyik vezércikkíróját a város repülõterén, amint éppen elhagyni készült a különleges közigazgatású kínai területet. Az újságíró a hetedik, akit az elõzõ két hétben õrizetbe vettek az elõzõ napokban bezárt Apple Daily munkatársai közül, a lapban megjelent cikkek tartalmára hivatkozva. MTI/AP/Vincent Yu
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Befejezi tevékenységét július 1-étől Jimmy Lai hongkongi médiamogul cége, a Next Digital, a múlt héten megszűnt Apple Daily című hongkongi lap kiadója – jelentette a Bloomberg amerikai hírügynökség egy, a birtokába került belső üzenetre hivatkozva.

A South China Morning Post című hongkongi lap továbbá internetes kiadásában szerdán arról írt, hogy a Next Digital egy egyelőre meg nem nevezett félnek eladja tajvani kiadói részlegét, az Amazing Sino Internationalt. Az adásvételről szóló megállapodást várhatóan július végéig írják majd alá. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

A 26 éve működő, bulvárhíreket és politikai kommentárokat megjelentető lap a múlt szerdán szűnt meg, miután a hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége június 17-én nagyszabású, meglepetésszerű akció keretében a lap öt vezető munkatársát vette őrizetbe.

Ugyanaznap a hatóságok a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották, valamint házkutatást tartottak az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. A székház átkutatására több mint kétszáz rendőrt delegáltak, akik hat óránál tovább vizsgálták át az irodákat és lefoglaltak több mint 40 digitális eszközt, a többi közt számítógépeket és merevlemezeket.

Azóta a lap két vezércikkíróját is őrizetbe vették. Az érintettek mindegyikét külföldi erőkkel folytatott összeesküvéssel gyanúsítják az Apple Daily nyomtatott illetve internetes kiadásban is megjelent egyes cikkek tartalmára hivatkozva.

Jimmy Lai-t, az Apple Daily alapítóját még tavaly augusztusban vették őrizetbe a laphoz kötődő, kilenc másik emberrel – köztük Lai fiával – együtt a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.

Az Apple Daily megszűnése aggodalmat keltett a hongkongi sajtószabadság helyzetét illetően. Joe Biden amerikai elnök a lap tevékenységének felfüggesztéséről úgy vélekedett, hogy Peking a független sajtó elnyomására használja hatalmát, és elhallgattatja az eltérő véleményeket.

Forrás: MTI

Új LMBTQ-ellenes törvényt fogadtak el Ghánában

Hónapokig tartó vita után mégis elfogadták az erősen vitatott új törvényt.