Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Ennyi volt: végleg kicsinálták az egyik utolsó független hongkongi lapot

A volt brit koronagyarmat, Hongkong Kínával való újraegyesülésének közelgõ 24. évfordulója alkalmából kínai és hongkongi zászlók díszítenek egy hongkongi utcát 2021. június 27-én. Ezen a napon õrizetbe vették az Apple Daily demokráciapárti hongkongi napilap egyik vezércikkíróját a város repülõterén, amint éppen elhagyni készült a különleges közigazgatású kínai területet. Az újságíró a hetedik, akit az elõzõ két hétben õrizetbe vettek az elõzõ napokban bezárt Apple Daily munkatársai közül, a lapban megjelent cikkek tartalmára hivatkozva. MTI/AP/Vincent Yu
not image

Takács Petra

2021. június 30. - 13:15

Egyre tetten érhetőbb a kínai befolyás a hongkongi mindennapokban, Pekinghez nagyon hasonló módszerekkel végezték ki véglegesen az Apple Daily nevű, egyik utolsó demokráciapárti lapot.

Befejezi tevékenységét július 1-étől Jimmy Lai hongkongi médiamogul cége, a Next Digital, a múlt héten megszűnt Apple Daily című hongkongi lap kiadója – jelentette a Bloomberg amerikai hírügynökség egy, a birtokába került belső üzenetre hivatkozva.

Soron kívül Nyerő Páros: pincsikutya jelzővel illette Bea Megyeri Csilláékat Hódi Pameláék kapcsán

A South China Morning Post című hongkongi lap továbbá internetes kiadásában szerdán arról írt, hogy a Next Digital egy egyelőre meg nem nevezett félnek eladja tajvani kiadói részlegét, az Amazing Sino Internationalt. Az adásvételről szóló megállapodást várhatóan július végéig írják majd alá.

A 26 éve működő, bulvárhíreket és politikai kommentárokat megjelentető lap a múlt szerdán szűnt meg, miután a hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége június 17-én nagyszabású, meglepetésszerű akció keretében a lap öt vezető munkatársát vette őrizetbe.

Ugyanaznap a hatóságok a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották, valamint házkutatást tartottak az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. A székház átkutatására több mint kétszáz rendőrt delegáltak, akik hat óránál tovább vizsgálták át az irodákat és lefoglaltak több mint 40 digitális eszközt, a többi közt számítógépeket és merevlemezeket.

Azóta a lap két vezércikkíróját is őrizetbe vették. Az érintettek mindegyikét külföldi erőkkel folytatott összeesküvéssel gyanúsítják az Apple Daily nyomtatott illetve internetes kiadásban is megjelent egyes cikkek tartalmára hivatkozva.

Jimmy Lai-t, az Apple Daily alapítóját még tavaly augusztusban vették őrizetbe a laphoz kötődő, kilenc másik emberrel – köztük Lai fiával – együtt a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.

Az Apple Daily megszűnése aggodalmat keltett a hongkongi sajtószabadság helyzetét illetően. Joe Biden amerikai elnök a lap tevékenységének felfüggesztéséről úgy vélekedett, hogy Peking a független sajtó elnyomására használja hatalmát, és elhallgattatja az eltérő véleményeket.

Forrás: MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.