A holokauszt túlélőinek tiszteletére Károly herceg portrésorozatot mutat be

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 28. - 17:19

A holokauszt emléknapja alkalmából Károly herceg részt vett egy olyan kiállításon, amely az Egyesült Királyság holokauszt-túlélőjének néhány fennmaradt portréfestményét mutatja be.

A műalkotásokat, melyeket a walesi herceg rendelt meg, január 27-én mutatták be a londoni Queen’s Galleryben, ahol Károly herceg és Cornwall hercegnéje a művészek mellett a képeken látható emberekkel is találkozott.

A túlélők tapasztalataikat és élményeiket osztották meg a királyi családdal, a 98 éves Lily Ebert pedig még a koncentrációs tábori tetoválását is megmutatta a leendő királynak.

A portrékon hét olyan férfi és nő látható, akik túlélték a náci borzalmakat, s ezen portrésorozat a királyi gyűjtemény részét képezi majd, melyek egyben a túlélők rendkívüli bátorságának erőteljes bizonyítékai, valamint a történelem egyik legsötétebb időszakában elveszett hatmillió áldozat élő emlékműveiként szolgálnak – írta a Euronews

“Ezek a portrék sokkal többet képviselnek hét figyelemre méltó egyéniségnél. Élő emléket állítanak annak a hatmillió ártatlan férfinak, nőnek és gyermeknek, akiknek a történetét soha nem fogják elmesélni, akiknek a portréját soha nem fogják megfesteni” – írta a herceg a kiállítás előszavában, aki egyben a Holokauszt Emléknap Alapítvány védnöke.

Orosz diplomatáknak kellett elhagynia az USA-t az ukrán válság közepette

A kiállítást 2022. február 13-ig lehet megtekinteni a Buckingham-palota mesterművei című jelenlegi kiállításra szóló belépőjegy keretében, ezt követően pedig 2022. március 17. és június 6. között az Edinburgh-i Holyroodhouse palotában csodálhatják meg a műalkotásokat a látogatók.