Egy tanulmány szerint ennyibe kell kerülnie egy doboz ciginek, hogy a legtöbben leszokjanak róla

Fotó: Unsplash/Andres Siimon
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Főként a nyugati világban kezd el terjedni az a gondolat, hogy a cigarettát úgy ahogy van ki kellene tiltani, vagy olyan intézkedéseket kell hozni, ami jelentősen csökkenti a dohányzást.

A Maastricht Egyetem pedig most egy tanulmány keretében arra próbált rájönni, hogy mekkora összegre kell emelni a cigaretta árát, hogy biztosan azt mondja mindenki, hogy ez már sok és akkor inkább leszokik.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A tanulmányban 1500 dohányost kérdeztek meg Hollandiában az egyes árakról, hogy mennyien gyújtanának rá a bizonyos összegeknél. Magyarországon alapvetően 1500-2000 forint között van a cigaretta ára, Hollandiában picivel drágább, 8 euró (jelenlegi árfolyamán közel 3000 forint).

A megkérdezettek mindössze két százaléka válaszolt úgy, hogy amennyiben 1 eurót emelkedik a cigaretta ára, akkor már felhagynak a dohányzással – írja az RTL Nieuws. Amennyiben az összeg 12 euróra emelkedik, akkor a dohányosok 10 százaléka teszi le a cigit.

A tanulmány végül arra jutott, hogy a dohányosok döntő többsége akkor hagyna csak fel ezzel a káros szokással, ha 60 euróra, vagyis forintba átszámolva 22 ezer forintba kerülne egyetlen doboz cigaretta.

A tanulmány alapvetően a holland emberek szokásait tudta csak felmérni, náluk pedig az az eredmény jött ki, hogy így is irreálisan olcsó a cigaretta, ezért nagyon magas számokat mondtak annak meghatározására, hogy mikor szoknának le.

Magyarországon némileg más a helyzet, mivel jóval alacsonyabbak az átlagbérek, mint Hollandiában. Mint arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, Hollandiában közel 800 000 forintnak megfelelő összeget fizetnek átlagosan egy dolgozónak, miközben Magyarországon ennek csak valamivel több, mint harmadát.

Ebből kifolyólag az arányok is mások. Ha egy holland azt mondja, hogy 22 ezer forintot soknak találnak egy doboz cigarettáért, akkor ez a magyar bérekhez viszonyítva jóval alacsonyabb összeg, ha arányosan számolunk, akkor körülbelül 8500 forint lenne.

Így tehát kijelenthető, hogy a tanulmány alapján a gazdagabb hollandok 22 000 forintnyi eurós összegért szoknának le a dohányzásról, a magyar bérekből kiindulóan azt a becslést lehet tenni, hogy a 6-10 ezer forintnyi dobozár közötti összeg már elegendő lenne, hogy a legtöbb magyar letegye a cigit.

Az viszont biztosan kijelenthető, hogy ezen esetben jelentősen megerősödne a feketepiac, elsősorban Szerbia és Ukrajna felől, amely így is fontos illegális cigarettaforrás sokaknak. A NAV is nem egy alkalommal buktatott le cigicsempészeket, mindkét országban ugyanis rendkívül olcsó a termék.