Clouds
21 Budapest
Dollár
358,97 Ft
Euró
390,02 Ft
Font
444,72 Ft
Bitcoin
23,092 $

A holland cég elvesztette a pert, a magyar dolgozóknak sem fizethet kevesebbet

Fotó: Unsplash/Rodrigo Abreu
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A holland szállítmányozási vállalatot arra kötelezték, hogy 10 magyar kamionsofőrnek fizessen vissza több százezer eurót, mivel nem a holland követelményeknek megfelelően fizette ki őket.

Az erp-i székhelyű Vanden Bosch azzal érvelt, hogy a sofőrök egy magyar leányvállalat alkalmazásában álltak, és a magyar tarifa szerint kellett fizetniük. A fellebbviteli bíróság bírái azonban úgy döntöttek, hogy Hollandia, nem pedig Magyarország az elsődleges munkahelyük, ezek alapján pedig a holland bér- és feltételrendszer szerint kell fizetni őket.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az FNV szakszervezeti szövetség 10 évvel ezelőtt kezdte vizsgálni a vállalat bérstratégiáját, és 2014-ben indított eljárást. Ekkor a magyar vállalat kirúgta a sofőrt. Az FNV 2015-ben megnyerte az első eljárást, de 2017-ben elvesztette a fellebbezést. Az eljárást ezután a Legfelsőbb Bírósághoz küldték, majd visszautalták a fellebbviteli bírósághoz, amely az első bírósági döntést támogatva hozta meg a végső döntést.

“Ez a döntés nem csak a 10 magyar munkavállaló számára előnyös. Több ezer másik sofőrt is rendszeresen kizsákmányolnak és alacsony bérekért dolgoztatják őket. Több járművezető is felhasználhatja ezt a döntést arra, hogy minősített fizetést kérjen”

– mondta Edwin Atema, az FNV szóvivője.

“Ez elvi szempontból nagy jelentőségű lehet. Kevés ítélet született a régióban, főleg ilyen szinten, ami jelentős hatással lehet a szállítmányozási ágazatra, amely sok külföldi sofőrt foglalkoztat”

– mondta Hanneke Bennars, az Amszterdami Egyetem oktatója.

A netherlandsnewslive.com azt írja, a FNV-nek több folyamatban lévő eljárása van mind a fuvarozó cégek, mind a kormányzati ellenőrök ellen. Az unió szerint ehhez olyan bűncselekmények is társulhatnak, mint a hamisítás és a munkaerő kizsákmányolása.