Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,98 Ft
Euró
395,09 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
59,302 $

Hivatalosan is bejelentették Karácsony Gergely győzelmét, de nem jogerős az ítélet

Vitézy Dávid és csapata minden bizonnyal fellebbezni fognak.

...svg content...Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Fővárosi Önkormányzat által indított ingyenes szűrőprogramról tartott sajtótájékoztatón a XI. kerületi Szent Kristóf Szakrendelő előtt 2024. április 29-én. A fővárosban 24 helyszínen május 2-től június 16-ig várják a vizsgálatokra előre regisztráltakat. MTI/Purger Tamás
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

Noha Karácsony Gergelyt hozták ki győztesnek, nem nyugodhatott meg a főpolgármester a minimális különbséget miatt. Vitézy Dávid azonnal jelezte, hogy újraszámolást akar, és nemrég igen érdekes információk jutottak a birtokába, ami lehetséges, hogy Karácsony győzelmébe került.

Időközben Karácsony is reagált, majd megállapították az eredményt, ugyanakkor a megjelent határozat nem jogerős. Ez egyúttal azt jelenti, még mindig nem lehet véglegesen kimondani azt, hogy ki a főpolgármester, Vitézy továbbra is reménykedhet egy újabb fordulatban. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

Megállapította a főpolgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői ülésén. Karácsony Gergelyt a választók 371 466 szavazattal választották főpolgármesterré. Az FVB – négy igen szavazattal, kettő nem szavazat ellenében hozott – határozata nem jogerős, ellene jogszabálysértésre való hivatkozással három napon belül lehet fellebbezni.

Az FVB határozatában az olvasható, hogy a testület összesítette az 1354 szavazóköri eredményt, eszerint a névjegyzékben 1 333 795 választó szerepelt, közülük a vasárnapi szavazáson 807 056-an jelentek meg.

Az urnákban 806 142 lebélyegzett szavazólap volt, érvénytelen volt közülük 24 592, érvényes 781 550. A jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 142-t, Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) 371 466-ot.

Ez alapján az FVB megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré. Az FVB határozata nem jogerős, ellene – jogszabálysértésre való hivatkozással – három napon belül lehet fellebbezni, amit a Nemzeti Választási Bizottság bírál el. A fellebbezésben új tények és bizonyítékok felhozhatók.

Liner/MTI