Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,53 Ft
Euró
397,50 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
64,305 $

Karácsony nem veszi fel a telefont Vitézynek, aki érdekes információkat kapott

Karácsony Gergely egyelőre nem hajlandó felvenni a telefont Vitézy Dávidnak, aki érdekes információk birtokába jutott.

...svg content...Fotó: Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület közös főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart Budapesten 2024. június 7-én. Ezen a napon Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje visszalépett a jelöltségtől, és Vitézy Dávid támogatására kérte támogatóit. MTI/Hegedüs Róbert
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

100%-os feldolgozottság után Karácsony Gergely végzett az élen a főpolgármesteri szavazáson, de még mindig nem hirdettek végeredményt. Újraszámolást akar Vitézy, aki ebből nem hajlandó engedi, már csak a kisebb különbség miatt sem, míg Karácsony elismerte, változniuk kell, és többek között ez is a céljuk.

Abban az esetben, ha valóban Karácsony nyerte a választást, Vitézy gratulálni fog neki, akkor is, ha mindössze egyetlen egy szavazat lesz a különbség. Korábban már utalt arra, hogy akár ez is megtörténhet, de akkor mindenki csak legyintett. „Tegnap este hétkor befejeződött a szavazás a főpolgármester-választáson, de a hivatalos végeredményt még mindig nem tudjuk. Egy dolgot szeretnék előre leszögezni: ha minden nyitott kérdést tisztáztunk, ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben.” Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

Azt mondja, közel 24 600 érvénytelen szavazatról tudni, ami egyúttal új rekord. Ez már önmagában előrevetíti az újraszámolás fontosságát, és Vitézy nagyon bízik benne, hogy akkor ő lehet a nyertes, és nem Karácsony. „De most még nem tartunk itt. Nyitott kérdésből és gyanúból ugyanis rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely 100%-os feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség.”

Információik vannak arról, hogy egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban. „A már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya.”

Csak akkor hajlandó elfogadni a végeredményt, ha minden egyes szavazatot újraszámolnak, és azt követően hirdetnek választási eredményt, mert jelen helyzetben ez nem elfogadható számára. „Köszönöm annak a 371 ezer budapestinek a megtisztelő bizalmát, akik tegnap rám szavaztak. Nekik is tartozom azzal, hogy nem engedek abból, hogy a szabad és demokratikus Budapesten minden egyes szavazatot meg kell számolni, és utána kell végeredményt hirdetni. Remélem ebben Karácsony Gergely, illetve a fővárosi és kerületi választási bizottságok is partnerek lesznek a következő napokban.”

Vitézy arra kéri az illetékes szervet, hogy akadályozzák meg az esetleges befolyási kísérleteket, és tegyék lehetővé, hogy úgy záruljon le a szavazás, mely megnyugtató a budapestiek számára. „Kérem a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, és tegyék lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni ez a rendkívül szoros főpolgármester-választás.”

Karácsony Gergely továbbra sem veszi fel a telefont Vitézy Dávidnak. „Mindezt Karácsony Gergely főpolgármesternek szerettem volna közvetlenül is elmondani, de a telefonhívásomat nem fogadja, ezért erre nem nyílt módom – minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság.”