Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Szívinfarktust és koraszülést is okozhat a hirtelen jött lehűlés

Fotó: Osman Rana / Unsplash

Czinder Tímea

2022. augusztus 11. - 19:07

Változatos tüneteket okoznak a fejünk felett áthaladó frontok, amelyek az enyhébb panaszokon túl komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek; leginkább a kisgyermekek, idősek és krónikus betegek érintettek.

A változékony időjárás jelentős hatást gyakorol a szervezetre, az ingerlékenység, fejvájás és alvászavar sokak számára nem ismeretlen, ennél komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak azonban a frontok, növekszik ugyanis a szívinfarktus, a tüdőembólia és a koraszülés előfordulásának esélye – olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Hidegfront hatására a görcskészség fokozódik, így gyakrabban jelentkezhetnek asztmás rohamok, gyomor-, epe-, vesegörcsök, hasi panaszok, mellkasi fájdalom az arra érzékenyeknél, de gyakrabban fordul elő tüdőembólia, illetve szívinfarktus a koszorúerek összehúzódása miatt.

Dr. Torzsa Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője hozzátette, a hőmérséklet csökkenése kismamák esetén a méhösszehúzódásra is hatással lehet, ezért drasztikus lehűlés után a koraszülések száma is növekszik.

A reumatológiai betegségben szenvedők háromnegyede ugyancsak szenved az időjárás-változástól, ők ugyanis erősödő ízületi fájdalmakat tapasztalnak, de a magas vérnyomással, immunbetegséggel és hormonális problémákkal küzdők is erősödő tüneteket tapasztalhatnak a hőmérsékletváltozás miatt.

Melegfront hatására az erek kitágulnak, ezért a vérnyomás inkább csökken, a pulzus pedig emelkedik, de a depressziós tünetek és migrénes panaszok is fokozódnak. A zöld hályogban szenvedők részéről fokozott odafigyelés szükséges, az emelkedő szemnyomás ugyanis rohamokhoz vezethet; fontos, hogy az érintettek kövessék a szemész szakorvos által javasolt kezelést, és használják szemcseppjüket.

„A hideg és melegfrontra is egyaránt igaz, hogy ekkor levertek, ingerlékenyek, feszültek vagyunk, jelentkezhet fejfájás, alvászavar, lassulnak a reflexeink, csökken a koncentrálóképességünk, emiatt a nő a balesetveszély nemcsak az utakon, hanem akár a munkahelyen is. Ilyenkor, vezessünk óvatosabban, tartsunk útközben többször pihenőt”

– figyelmeztetett a szakember.

Hidegfront esetén a tünetek inkább a hőmérséklet-változás után, melegfrontnál pedig előtte jelentkeznek, és különösen a kisgyermekek, idősek és krónikus betegek viseli meg a hirtelen lehűlés vagy felmelegedés. Kettős front esetén fokozódhat a nyugtalanság és ingerlékenység, a panaszok pedig kombináltan jelentkezhetnek.

Az időjárás változásait nem lehet kiküszöbölni, a szervezet ellenállóképessége azonban fokozható velük szemben; hasznos lehet a stresszkezelő technikák elsajátítása, például az autogén tréning, de a jóga és rendszeres sport is hatékonyan veszi fel a harcot a stressz ellen.

A szabadban történő mozgás hatására a szervezet ellenállóbbá válik a hőmérséklet-ingadozással szemben, de a panaszok leküzdésében segíthet az egészséges táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlás, a napi 2-3 liter folyadék, valamint legalább 7 óra alvás. Krónikus betegségek esetén a gyógyszerek megfelelő beállításával csökkenthető a frontérzékenység okozta tünetek megjelenése.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.