Clouds
21 Budapest
Dollár
346,53 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
431,20 Ft
Bitcoin
27,206 $

Hétmilliárd eurót gyűjtött az EU Törökországnak és Szíriának a helyreállításra

MTI/EPA/OLIVIER HOSLET
Közel-Kelet

Bense Róbert

Szerkesztő

Ursula von der Leyen várakozáson felülinek nevezte az Európai Unió által szervezett konferencián összegyűlt összeget.

Az Európai Bizottság elnöke az esemény záróbeszédében elmondta, hogy a felajánlások otthonok, iskolák, kórházak újjáépítését, valamint a megrongálódott infrastruktúra helyreállítását teszik lehetővé.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

Hozzátette, hogy az anyagiak mellett szakemberek munkáival is segítik az újjáépítést, „a legmagasabb szintű szeizmikus biztonsági követelmények mellett” – adta hírül az MTI.

Szíria kezét továbbra sem engedheti el a nemzetközi közösség

Von der Leyen elmondta, hogy a nemzetközi adományokból Szíria 950 millió eurót kap, kiemelte ugyanakkor, hogy ez csak az első lépés, június közepén újabb konferenciát hívnak össze, amely politikai szempontból is foglalkozik Szíria jövőjével.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a konferenciát követően sajtótájékoztatón mondott köszönetet a támogatásokért. Magyar részről Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos kijelentette: „a konferencia megmutatta, hogy a nemzetközi közösség egésze segíteni akar a rászorulóknak.”

A konferencián csaknem 60 ország képviselte a nemzetközi közösséget, az EU-tagállamok mellett a tagjelöltek, a partnerországok, Oroszország kivételével a G20 tagjai, valamint az Öböl menti Együttműködési Tanács tagállamai, továbbá az ENSZ és a különböző nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények részéről.