Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Lassan a nullához közelítenek a hazai gázolajkészletek, üzemanyaghiány jöhet

Körülbelül egy-két hétre való gázolaj maradhatott a hazai biztonsági tartalékban, ami rettentően kevés, és még több aggodalmat szül.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) havonta közli a stratégiai gázolajkészlet nagyságát a honlapján, s bár egyelőre még csak az augusztus végi állapotok ismertek, nagyon is úgy tűnik, hogy lényegében elolvadt a tartalék.

A február óta tartó folyamatos csökkenés miatt augusztus végén 243,1 kilotonna (ezer tonna) volt a gázolajtartalék, szeptember 21-én pedig az MSZKSZ egyfordulós pályázatot hirdetett 180 millió liter gázolaj megvételére, amelynek értékesítése október 4-én 14 óráig valószínűleg végbe is ment. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A legutóbbi ismert készletadatból az értékesítésre kiírt mennyiséget kivonva kapott 63,1 ezer tonna hozzávetőleg 75 millió literes tartalékot jelent, ami rettentően kevés, hiszen valamivel több mint 10 napra lehet elegendő (a prémiumdízel-fogyasztás nélkül).

Bár a felhasználás szezonálisan változik, télen pedig jóval alacsonyabb a gázolajfogyasztás, mint az év többi részében, ám még ezzel együtt sem nevezhető jelentősnek a rendelkezésre álló tartalék – derül ki a Portfolio beszámolójából.

A szakértők már többször is figyelmeztettek a közelgő ellátási problémákra

A hatósági üzemanyagárstop bevezetése óta a piaci szereplők, többek között a Mol és a Shell is, valamint számos iparági szakértő figyelmeztetett arra, hogy a lépés komoly ellátási problémákhoz vezethet, különösen a gázolajpiacon.

Így a kormány július végén bejelentette, hogy a 480 forintos ár ezentúl csak a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra, mezőgazdasági erőgépekre vonatkozik, vagyis a vállalatokat is kizárták a kedvezményezetti körből.

Nemrégiben Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója arról beszélt a Népszavának, hogy a jelenlegi körülmények hatására novemberre hiány lehet a gázolajból, mivel sok ipari fogyasztó elkezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de még piaci áron is olcsóbb dízelre.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.