Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Hawk légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő átadását fontolgatja az USA

Fotó: Az ukrán területvédelmi erők aknamentesítő különítményének egyik tagja az oroszok által hátrahagyott lőszerek megsemmisítésére készül a visszafoglalt kelet-ukrajnai Hrakove faluban 2022. október 13-án. MTI/AP/Francisco Seco
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ezek egyfajta továbbfejlesztései a kisebb, rövidebb hatótávolságú légvédelmi rendszernek, a Stingernek, amelyet az ország már korábban is eljuttatott Kijevnek.

Az Egyesült Államok jelenleg azt fontolgatja, hogy régebbi Hawk légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának, amelyekkel az orosz drón- és cirkálórakéták elleni védekezésben tudnának segíteni az országnak.

A Hawk elfogórakéták egyfajta továbbfejlesztései a kisebb, rövidebb hatótávolságú légvédelmi rendszernek, a Stingernek, amelyet az USA már korábban is eljuttatott Kijevnek az orosz invázió elleni harchoz – számolt be a The Guardian.

Mindemellett a Raytheon Technologies által gyártott Patriot légvédelmi rakéta elődjének számít, amelyet az elöregedő Hawk rakéták leváltására fejlesztettek ki, ezek Ukrajnának történő leszállítása azonban még nem merült fel.  

Erről két amerikai tisztviselő nyilatkozott a Reutersnek, hozzátéve, hogy a Biden-kormányzat az elnöki lehívási felhatalmazást (PDA) használná fel a Hawk rendszerek átadására, amely bár a vietnámi korszak technológiáján alapul, de már többször korszerűsítették.

Majd elmondták, hogy kezdetben a Hawk légvédelmi rendszer elfogórakétáit küldenék Ukrajnának, ugyanis egyelőre nem világos, hogy van-e elegendő, jó állapotban lévő amerikai indítórakéta, hiszen évtizedek óta a raktárban állnak.