Minden hatodik háztartás lakásfelújítást tervez a következő évben

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 5. - 01:41

Valóságos lakásfelújítási lázban ég Magyarország, a GKI Gazdaságkutató Intézet friss felméréséből ugyanis kiderült, utoljára 2007-ben volt ilyen magas szinteken a renoválási kedv.

Folyamatosan zajlik a munka a 13. kerületben, új építésű ingatlanokat építenek a Duna part közelében. Hasonlóan felújítási kedvet mutat GKI Gazdaságkutató Intézet friss felmérése is – olvasható az ATV beszámolójában.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója, Pert Raymund elmondta,

„A felmérés eredménye azt mutatja, hogy következő egy évben, a lakosság 14%-a számít arra, hogy biztos vagy valószínűleg felújítja a lakását, hogyha átszámoljuk a magyar lakásállományra, akkor 700 ezer lakásnak a felújítását jelenti.”

A szakember hozzátette, a használt lakások sokszor rossz állapotban vannak, ami szintén fokozhatja a felújítási hullámot:

A használt lakásokat drágán kínálják, ugyanakkor az érte kapott minőség nem éri el azt a szintet, amire a vásárlók várnak. Ezen segíthet az, hogyha rengeteg új lakást felújítanak a tulajdonosok, mert ők is drágábban tudják értékesíteni és a vevők is találkozhatnak azzal a minőséggel, amit elvárnak.”

2021-ben hét hónap leforgása alatt 5,5 százalékos drágulást mértek Budapesten az új lakóingatlanok árainál, miközben a megyeszékhelyeken ennél markánsabb áremelkedés történt, amit legfőképpen az építőanyagok drágulása okozott.

A jelenlegi nettó átlagkereset mellett 30 millió forintos lakáshitel igényelhető, ezért sokan inkább saját lakás vásárlásában gondolkodnak. Pert Raymund közölte, a hiteligénylési kedv is magas, ami szintén a lakások iránti keresletet mutatja. A lakásvásárlásra felvett hitelek esetében a legtöbben 15-20 milliót igényelnek, amit aztán átlagosan 20 évig törlesztenek.