Kártérítést is igényelhetnek az építőanyagár-drágulásban érintettek

Fotó: Flickr/Concrete Forms
not image

Borbély Fanni

2021. július 31. - 11:12

Egészen felborult a hazai ingatlanpiac: a koronavírus-járvány után megemelkedett a kereslet, ezzel egy időben azonban irreális építőanyagár-emelkedés történt, ami miatt már a GVH is vizsgálódik.

“A koronavírus-járvány előtt az új lakások árának emelkedésében a kereslet és a munkaerő drágulása volt a főszerepben, az építőanyagok árának emelkedése kevésbé. Most viszont utóbbiak extrém drágulása miatt két teljesen különböző félévet tudhat maga mögött az új lakóingatlanok piaca az átlagárak változása alapján”

fogalmazott Balogh László, az ingatlanok eladását és bérbeadását segítő gyűjtőportál, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakértő egy egyszerű példával mutatta be a drágulás mértékét: a fővárosban eladó új ingatlanok átlagos négyzetméterára tavaly júniustól az év végéig közel 10 ezer forinttal emelkedett, míg idén januártól június végéig több mint 60 ezer forinttal, ez pedig azt jelent, hogy egy 100 négyzetméteres lakás fél év alatt 6 millió forinttal lett drágább.

A szakértő elmondta, ha az építőanyagok árában tapasztalt drasztikus emelkedés tartós lesz, úgy jelentősen megemelkedhetnek az ingatlanárak, ez viszont már nem csak az új, de a használt ingatlanokra is igaz lesz.

“Szigorúan elméleti síkon ebben az esetben lehet rá esély, hogy az érintettek kártérítést követeljenek”

– fogalmazott Tolnay Mihály, az elemzést készítő portál jogi szakértője.

Kiemelte, ilyen helyzetben mindig egyedi mérlegelés kérdése, ki jogosult a kártérítés igénylésére, de mivel a GVH június közepén bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az elszállt építőanyagárak ügyében, valószínűleg határozottabban fognak fellépni és kivizsgálják a panaszosok bejelentéseit – így a kártérítésre is van esély.