Felrobbant egy hatalmas sárvulkán egy olajfúrótorony közelében

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 7. - 21:08

Az óriási detonáció vasárnap történt a Kaszpi-tengeren, a felvételek alapján szerencse, hogy senkinek sem esett baja az incidens során.

A The Guardian információi szerint a baleset Azerbajdzsán partvidékénél történt, azonban a helyi hatóságok szerint nem egy mesterséges eredetű robbanásról, hanem egy sárvulkán kitöréséről volt szó.

A hírek azután érkeztek, hogy a mexikói Pemex olajipari vállalat egyik vízalatti csőrendszere múlt pénteken felmondta a szolgálatot, és hatalmas tűzcsóvák kíséretében felrobbant, és bár sikerült eloltaniuk a lángokat, nagyjából öt órán keresztül küzdöttek, mire végül meg tudták fékezni a tűz továbbterjedését.

Az azeri sárvulkán azonban egy teljesen más eset volt, ezek a geológiai struktúrák ugyanis forró szilárd és légnemű anyagokból állnak, amelyek gyúlékonyak, míg a bennük található gázok könnyen fellobbanhatnak.

Az Azerbajdzsánban található sártűzhányók a világ legnagyobb ilyen természeti jelenségei, ezért a környéken egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy időnként felrobbannak, hatalmas riadalmat keltve a tengeren hajózók körében.

Igaz, hogy többször is bebizonyosodott, nem emberi tevékenységek idézik elő a sárvulkánok kitörését, mégis fontos nyomon követni a felbukkanásukat, hiszen az olajfúrótornyokat megkárosíthatják, ezáltal súlyosabb problémákat idézhetnek elő.