Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Hatalmas roham érte a benzinkutakat a külföldi autósok miatt

Fotó: SmitBruins / Twenty20

Czinder Tímea

2022. július 7. - 21:32

Bár a hatósági áras üzemanyagot már csak magyar autósok tankolhatják, több száz benzinkút húzhatja le augusztusban végleg a rolót.

A KSH szerdai adatai szerint 12,0, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának volumene, nagyon felemás kép áll azonban az adatok mögött. Mindössze 3 százalékos volt a növekedés az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, miközben a nem élelmiszert értékestő boltokban 9,5 százalékos volt a többlet.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

Kiemelkedő mértékben, 37,5 százalékkal nőtt azonban az üzemanyag-kiskereskedelem naptárhatástól megtisztított volumene; ez valószínűleg azzal is magyarázható, hogy májusban nagyon sok külföldi vásárolt 480 forintos üzemanyagot Magyarországon, csak a hónap végén lépett ugyanis életbe a szabály, miszerint nekik piaci árat kell fizetniük a magyar kutakon.

Tavaly november 15-én vette kezdetét az üzemanyagárstop, és a hírek szerint idén októberig még biztosan kitart. Bár a kormány több rendelkezést hozott, hogy könnyítsen a kiskereskedők – elsősorban a kis benzinkutak – terhein, mégis torz piaci környezetben működnek – olvasható a Napi cikkében.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu alapítója korábban úgy nyilatkozott, „a literenként 20 forintos támogatás egyfajta lélegeztetőgépként működik”; szerinte augusztus 1-jén érkezik el az a vízválasztó dátum, amikor több száz benzinkút dönthet a bezárás mellett, mert a tartalékok elfogytak, és nincs már ötletük, hova hátrálhatnának még.