Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Egy harmadik tulajdonos is beszállhat a budapesti repülőtérbe

De kizárólag csak abban az esetben, ha 10% alatti részesedéssel is beéri.

...svg content...Fotó: Facebook/Budapest Airport
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatót, amelyen ismertette a kormány elképzeléseit a fővárosi repülőtér fejlesztéséről. Nagy Márton elmondta, hogy az állam pénzügyi és stratégiai befektetőként kívánja meghatározni a légi kikötő jövőbeli fejlesztési irányvonalait.

A tárcavezető optimista előrejelzést adott a repülőtér forgalmának növekedéséről, becslése szerint ugyanis a tervezett fejlesztések megvalósulása esetén az évtized végére akár évi 20 millió utasra is számíthatnak. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Nagy Márton pozitívan értékelte a Vinci szerepvállalását is a repülőtér működtetésében. „A társtulajdonos Vinci az előző tulajdonosnál sokkal nagyobb tapasztalatokkal rendelkezik, részvétele azért is kedvező, mert üzemeltető és tulajdonos egyszerre, így a lehető leghatékonyabb működtetésben érdekelt” – fogalmazott a miniszter.

A kormány konkrét terveket is felvázolt

A kormány konkrét terveket is felvázolt a repülőtér bővítésére vonatkozóan. A cél, hogy 2032-re megnyíljon a 3-as terminál, ám ahhoz, hogy erre sor kerülhessen, a miniszter szerint a tervezést mielőbb el kell kezdeni, miközben a finanszírozási kérdések még vizsgálat alatt állnak.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Az infrastrukturális fejlesztések költségei várhatóan meghaladják majd az 1 milliárd eurót, ezért Nagy Márton jelezte, hogy a finanszírozás nem kizárólag állami forrásból történne, hanem adott esetben koncessziós megoldások is szóba jöhetnek.

A miniszter szerint egy esetleges harmadik tulajdonos érkezésének lehetőségére is opcióként tekintenek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez csak 10 százalék alatti részesedéssel valósulhatna meg.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.