Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,53 Ft
Euró
393,77 Ft
Font
457,11 Ft
Bitcoin
63,964 $

Már a harmadik HIV-beteget nyilvánították gyógyulttá az őssejtterápiának hála

Egy németországi páciens a HIV-fertőzés mellett leukémiában is szenvedett.

Fotó: unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A beteg a vérrák miatt részesült őssejttranszplantációban, és miután véget ért a kezelése, nem szedte tovább a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerét, mégsem rosszabbodott az állapota. Ennek már hat éve, tehát nem pillanatnyi állapotról van szó.

Az 53 éves kezelt mindössze a harmadik olyan ember, aki ezzel a kezeléssel gyógyult ki a HIV-fertőzésből, a világon pedig az ötödik, akinek teljesen sikerült száműzni a szervezetéből a gyilkos vírust. Soron kívül Illegális gyógyszerszállítmányt kapcsoltak le Békésben

Ígéretesek az elért eredmények

A másik két beteg esetében szintén leukémia kezelése miatt alkalmazták az őssejtbeültetést. A kutatók szerint ez az alapos tudományos és terápiás előkészítésnek köszönhető, valamint az egyre pontosabb diagnosztikai eszközöknek.

A kezelés során a beteg vérsejteket elpusztítják, ezeket csontvelőből kivett egészséges sejtekkel pótolják, ám a magas kockázat miatt csak más egyéb életet veszélyeztető – mint például a leukémia – esetében alkalmazzák.

A düsseldorfi egyetemi kórház szakembereinek csapata most abban bíznak, hogy a jelenlegi információk elősegítik a HIV gyógymódjainak további fejlesztését anélkül, hogy ennyire komoly beavatkozásoknak kellene alávetni a betegeket – írja a Sky News.