Clouds
21 Budapest
Dollár
345,13 Ft
Euró
371,01 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,899 $

Tudományos áttörést értek el a HIV-fertőzés gyógyítása terén

TÉMÁK:
#HIV
Twenty20
Orvostudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az AIDS-et okozó vírust nehéz kiirtani, mivel hajlamos a sejttartalékokban elrejtőzni, ám egyre több tudományos munka mutatja, hogy a gyógymód lehetséges: egy új tanulmányban egy korábbi, úgynevezett „kick and kill” technika továbbfejlesztésével a kezelt egerek 40 százalékánál sikerült teljesen eliminálni a kórokozót.

Napjainkban a HIV kezelhető betegségnek számít, mivel a naponta antiretrovirális terápiás (ART) gyógyszereket szedő betegek viszonylag normális életet élhetnek. Ez a kezelés megakadályozza a vírus szaporodását, kimutathatatlan szintre csökkentve azt, de teljesen nem szünteti meg a fertőzést, ehelyett a kórokozó a megbetegített sejtekben szunnyad, készen állva arra, hogy újra előjöjjön és komoly pusztítást végezzen, ha a terápiát abbahagyják.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

A tudósok a „kick and kill” nevű stratégiát vizsgálják – vagyis azt, hogy miként lehet a vírust kiszabadítani a sejtek rejtekhelyéről és véglegesen elpusztítani. Korábbi tanulmányok ígéretes eredményekre jutottak az immunterápia, a CRISPR génszerkesztés, a mesterséges őssejtek vagy egy bizonyos RNS-molekula elnémítása révén, kutatók ezekre alapozva folytatták a vizsgálódásokat.

Az új munka egy olyan kick and kill technikára épül, amelyet emberhez hasonló immunrendszerrel rendelkező HIV-fertőzött egereken végeztek, és amelyet egy 2017-es tanulmányban részleteztek.

A kutatócsoport egy SUW133 nevű szintetikus vegyületet adott be a rágcsálóknak, amely aktiválja a szunnyadó HIV-et, és lehetővé teszi, hogy az ART nevű gyógyszerek megtalálják és elpusztítsák a fertőzött sejteket.

Az új tanulmányhoz a kutatócsapat megtalálta a módját, hogyan javítsanak az eredményeken. A SUW133 és az antiretrovirális gyógyszerek mellett a tudósok egészséges, természetes gyilkos immunsejteket is befecskendeztek az egerekbe, amelyek a vírust veszik célba, amint az felüti a fejét. A kutatócsoport úgy találta, hogy a kombináció jobban működött, mint a SUW133 vagy a természetes gyilkos sejtek önmagukban, és az egerek 40 százalékában teljesen megszüntette a vírustartalékokat.

Ezek az eredmények egy olyan terápiás stratégia koncepciójának bizonyítékát mutatják, amely potenciálisan kiiktathatja a HIV-et a szervezetből, ami sokáig szinte megoldhatatlan feladatnak számított. A tanulmány új paradigmát nyit meg a jövőbeni lehetséges HIV-ellenes gyógymódok előtt” – mondta Dr. Jocelyn Kim, a tanulmány vezető szerzője.