Harmadik dózis vakcinát ajánl a WHO a kínai oltóanyagokkal beoltott 60 évnél idősebbek számára

Szalócsyné Schubert Gabriella asszisztens oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a békéscsabai Réthy Pál Kórházban 2021. október 4-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Kornis Vivien

2021. október 13. - 15:07

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn bejelentette, hogy egy független szakértői panel javaslata szerint újabb, harmadik dózis oltóanyagot kell felajánlani azoknak a 60 évnél idősebb személyeknek, akiket Sinovac vagy Sinopharm kínai fejlesztésű koronavírus elleni vakcinákkal oltottak be.

A WHO ajánlása szerint a Sinovac és a Sinopharm oltóanyaginak két dózisával beoltott személyek számára mind ugyanabból az oltóanyagból lehetséges a harmadik dózis, amelyet eredetileg kaptak, de más típusú vakcinát is kaphatnak. 

Több országban megkezdték már az emlékeztető vagy úgynevezett booster oltóanyagok beadását attól tartva, hogy a vakcinák nyújtotta védelem az idő múlásával elhalványul, illetve a nagyobb fertőzőképességgel rendelkező delta variáns terjedése miatt, de a WHO mindezidáig ezek ellen érvelt.

Az Egészségügyi Világszervezet elsődleges aggodalma a vakciaegyenlőtlenség, vagyis az, hogy míg a fejlett országokban sokak számára már a harmadik dózis oltóanyagot ajánlják fel, számos területen az emberek még az első dózishoz sem jutottak hozzá.

Mindemellett a WHO nemrég kiadta ajánlását a gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek emlékeztető oltásával kapcsolatban, és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is így tett a közelmúltban.

A hétfői bejelentésnek elsősorban ahhoz van köze a Washington Post beszámolója szerint, hogy egyre több kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy a két kínai fejlesztésű oltóanyag milyen hatékonysággal bír, és mennyi ideig biztosít védelmet.

A lap szerint ezek a fejlemények felpörgethetik a keresletet a Moderna és a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltásai számára, melyek mRNS technológiát alkalmaznak a védettség kialakítására. 

A WHO ajánlása több tízmillió embert érinthet Kínában, de Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában is széles körben alkalmazzák a Sinovac és a Sinopharm oltóanyagokat. 

A Council on Foreign Relations független amerikai szervezet adatai szerint Kína 49.5 millió dózis oltóanyagot adományozott el más országok számára szeptember végéig – többet, mint bármely más nemzet az Egyesült Államok kivételével.

Joachim Hombach, az említett szakértői panel (SAGE) titkára egy sajtótájékoztató során elmondta, hogy a Sinopharm és a Sinovac adatai “egyértelműen megmutatták”, hogy a “vakcina kevésbé jól szerepel két dózis után” a 60 évnél idősebbek esetében, és “sokkal jobb védelemre számítottak.”