Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

A helyi oroszpárti vezető szerint nem ők, hanem az ukránok kínoznak civileket Harkiv környékén

Izjum, 2022. szeptember 16. Sírkeresztet fotóz egy rendkívüli helyzetekben eltûnt személyek kilétét kutató ukrán hadibiztos, amint vizsgálat alá veszik az azonosítatlan polgári és katonai áldozatok nyughelyét az orosz erõktõl nemrégiben visszafoglalt Izjum város melletti erdõben, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 15-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka
not image

Takács Petra

2022. szeptember 17. - 17:03

Vitalij Gancsev, a harkovi hadi-polgári tanács élére áprilisban az oroszok által kinevezett vezető szerint a területen a helyzet „nagyon bonyolult.”

Előzmény:

 

A harkivi terület polgári-haditanácsának vezetője, miután egyre több tömegsírt tártak fel a területre visszatérő ukrán fegyveres erők, a maga vádját is megfogalmazta, miszerint az ukrán sereg és külföldi zsoldosok civileket kínoznak és végeznek ki az általuk ellenőrzött területeken:

Soron kívül Dancing with the Stars 3: így táncol Rubint Réka (videó)

„Napról napra egyre több atrocitásról hallunk beszámolót. Olyanokat, hogy akinek orosz útlevele van, azt kikötözik egy fához és a lábához szögelik az iratokat. Arról is számoltak már be nekünk, hogy az utcán lőnek le embereket” – mondta Vitalij Gancsev a polgári-haditanács Telegram-csatornájára posztolt videóüzenetben, amiről az orosz állami TASZSZ hírügynökség számolt be.

A tisztviselő szerint ezekre az esetekre több településen, például Izjumban és Kupjanszkban is volt példa: „A harkovi régióban jelenleg nagyon bonyolult a helyzet. Fogolyként tartják az embereket, elmondhatjuk, hogy kényszerítik őket arra, hogy ott maradjanak, az ukrán fegyveres erők és nyugati zsoldosok kínzásnak vetik alá őket. Sok olyan van a kínzók között, akik sem oroszul, sem ukránul nem beszélnek. Ez az ukrán sereg civilizált háborúja.”

Gancsev korábban azzal vádolta az ukrán haderőket, hogy „feláldozta saját civil lakosságát”, hogy egy, „a bucsaihoz hasonló áltámadást” ismételjen meg Izjumban. Bizonyítékokkal eddig még nem szolgált.