Hamarosan embereken is tesztelni fogják a „heroin elleni védőoltást”

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szakértők hangsúlyozták, a vakcina nem oldja meg az opioidválságot, de segíthet annak kezelésében.

A kutatók hónapokon belül elkezdhetik embereken tesztelni azt a védőoltást, amely sokak életét megmentheti a heroin, valamint erősebb szintetikus társa, a fentanil túladagolásától. Mint kiderült, a vakcina fentanil-specifikus antitestek termelésére készteti a szervezetet, amelyek megkötik a szereket a vérben, és megakadályozzák, hogy bejussanak az agyba.

Az NPJ Vaccines című tudományos lapban megjelent publikációból az is kiderül, hogy a kutatók eddig csak állatkísérleteket folytattak az oltásokkal, de arra jutottak, hogy azok hatékonyak lehetnek az ember esetében, és potenciálisan „biztonságos, hosszan tartó és megelőző kezelést” kínálnak az opioidtúladagolás elleni küzdelemben.

Kifejtették, a vakcinák a TLR7/8 receptorokat célozzák meg, amelyek a vírusfertőzéseknél is fontos szerepet játszanak az immunválaszban. A szakemberek abban bíznak, hogy egyetlen ilyen oltás több, akár 2–4 éven át biztosít immunitást a túladagolás ellen, de ezt még a humán klinikai vizsgálatoknak is be kell bizonyítaniuk – írta a hvg.hu az IFLScience beszámolója alapján.

Jay Evans, a Montanai Egyetem tudósa szerint a klinikai kipróbálást 2024 elején kezdhetik. Hozzátette, a szérumok beadása után orvosok fogják figyelemmel kísérni, mennyi ideig maradnak meg a vérben az antitestek. Elmondása szerint a legalacsonyabb dózissal kezdenek majd, amiről még egyáltalán nem biztos, hogy hatékony lesz. Ugyanakkor ha az alkalmazása biztonságos, emelni fogják a dózist, hogy megállapíthassák, mi az az optimális mennyiség, amit érdemes beadni egy embernek a megfelelő hatás elérése érdekében.

A tudósok szerint Észak-Amerikában jelenleg opioidjárvány van, vagyis egyre több a szerhasználó. Az elmúlt két évtizedben a halálos kimenetelű túladagolások száma folyamatosan emelkedett az Egyesült Államokban és Kanadában, 2021-ben 106 ezer ilyen halálesetet jelentettek (ebben 80 411 esetnél az opioidoknak, például a heroinnak és a fentanilnak is szerepe volt).