Hackerek blokkolják az olasz oltásfoglalási rendszert az “eddigi legsúlyosabb” kibertámadásban

Fotó: Pixabay
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 4. - 06:55

Hackerek megtámadták és blokkolták az olasz oltásfoglalási rendszert – közölte az olasz kiberbűnözéssel kapcsolatban nyomozó rendőrség egyik forrása hétfőn a CNN-nel, ami az ország egészségügyi szolgálatának eddigi legsúlyosabb kibertámadása.

Az Olaszország egyik legnépesebb régiója, Lazio, a fővárosnak otthont adó Róma egészségügyi hivatalának informatikai rendszere ellen indított “eddigi legsúlyosabb” támadás miatt vizsgálat indult – közölte a kiberbűnözést vizsgáló rendőrség forrása. Az ismeretlen tettesek által elkövetett támadás vasárnap kora reggel kezdődött – áll a regionális egészségügyi hivatal közleményében. A támadás a nyomozók szerint valószínűleg még mindig tart.

Hétfőn Alessio D’Amato, Lazio tartományi egészségügyi tanácsos biztosította a több mint 500 ezer állampolgárt – akik már augusztus 13-ig lefoglalták az időpontokat a koronavírus elleni oltásra –, hogy biztosan megkapják az oltást.

“A technikusok azon dolgoznak, hogy biztonságosan újra aktiválják az új foglalásokat, és megerősítsék, hogy nem loptak el semmilyen adatot”

– írta D’Amato a régió hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Egy hétfői sajtótájékoztatón D’Amato hozzátette, hogy a támadás “az olasz közigazgatás ellen valaha végrehajtott legsúlyosabb kibertámadás”. A helyi hatóságok közölték, hogy kaptak egy általános váltságdíj-kérést, minden további információ nélkül. A rosszindulatú támadás egy szoftvert használt a fájlok titkosítására és a rendszer minden tevékenységének blokkolására, beleértve az oltásfoglalási központot is.

A támadás típusából adódóan a titkosított fájlok továbbra is sérülhetnek, mivel a “kártevő” tovább terjed a rendszerben. Ez pedig azért van így, mert a “fertőzött részeket” sikerült izolálni; a vírus “bejárati ajtaját” azonban még nem sikerült azonosítani, ami azt jelenti, hogy a támadás újraindulhat.

A nyomozók, akik egyelőre nem tudták azonosítani a támadókat, azt mondják, hogy a legérzékenyebb egészségügyi adatokat, köztük Sergio Mattarella elnök és Mario Draghi miniszterelnök adatait nem törték fel a hackerek.

A római ügyészség a bűncselekményeket “jogosulatlan hozzáférésként” és “informatikai rendszer súlyos megrongálásaként” kezeli. Nicola Zingaretti, Lazio elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár az elkövetőket nem sikerült azonosítani, de szerinte “külföldi országból érkeztek”.

Zingaretti hozzátette, hogy a sürgősségi szolgálatok továbbra is a megszokott módon működnek, és elnézést kért a polgároktól az egyéb szolgáltatások késedelmei miatt, mivel a műszaki dolgozók jelenleg is a további támadásokat igyekeznek megakadályozni.