Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $

Hableány-katasztrófa: újabb részleteket árult el a Viking egyik matróza

TÉMÁK:
#tárgyalás
Fotó: A Hableány-emlékmű a Margit hídnál 2021. november 2-án. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Többek között a kapitányról is beszélt, valamint azt állította, hogy egy élő és két halott utast húztak ki a vízből.

Korábban beszámoltunk róla, hogy három perben is tárgyalják a Hableány-katasztrófa ügyét, amely ezáltal hosszadalmasnak ígérkezik, emellett az is megingathatatlan tény, hogy a tragédia örökre nyomot hagyott a magyar hajózás történetében.

Soron kívül Ritka óriáspókot észleltek az ausztráliai Queenslandben

Hétfő reggel szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódott a tárgyalás, amelynek során egy, a bíróság előtt névtelenséget kérő tanú, a balesetet okozó hajó munkatársa is megszólalt, aki épp a hajótestbe indult, amikor látott egy kishajót, amiről vakuk villantak.

Majd azzal folytatta, hogy már odalent volt, amikor a hullámok furcsa mozgásából érezte, hogy baj van, ezért futásnak eredt. A fedélzetről viszont már nem látta a süllyedő kisebb hajót, csak a vízen sodródó embereket, s ekkor egy utas közreműködésével mentőmellényt dobtak a vízbe.

Május végén hozhatnak ítéletet

Ezt követően mindössze két perc alatt mentőcsónakokat engedtek le, ám a rádiózással probléma volt, így nem tudtak kommunikálni, azt viszont határozottan állította, hogy a Viking matrózai mindent megtettek a bajbajutottakért, s egy élő és két halott utast húztak ki a vízből.

A tanú kifejtette, a kapitány nem beszélt angolul, csak németül, így vélhetően ezért adta át a baleset ideje alatt a parancsnokságot a másodkapitánynak, s előbbi meglehetősen zaklatott állapotban volt a történtek után, ugyanis idegesen járkált fel és alá.

A Blikk beszámolójából az is kiderül, miszerint az új tárgyalási napokat március 10-re és április 28-ra tűzték ki, a perbeszédek pedig május 19-én lesznek, majd 24-én feltehetően már ítéletet fog hozni a bíróság.