Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Gyurcsány Ferenc elengedte Magyar Pétert?

Úgy tűnik, stratégiát váltott Gyurcsány Ferenc, és Magyar Pétert parkolópályára tette, miután láthatta, ez nem túl kifizetődő számára és a DK-nak.

...svg content...Fotó: Facebook/Magyar Péter
Belpolitika
Author image

Takács Petra

Szerkesztő

Gyurcsány Ferenc az elmúlt időszakban főként Magyar Pétert kritizálta, hiába állnak papíron ugyanazon az oldalon. A DK szerint azonban a Tisza Párt nem baloldali, hanem egy jobboldali párt, és nem egyszer céloztak arra, hogy Orbán Viktor rendszerének működését segíthetik a háttérből.

Magyar Péter ugyanezt mondja a DK-ról, akiket „kék Fidesznek nevez. A volt miniszterelnök nem egy posztjában és nyilatkozatában kérdőjelezte meg a Tisza Párt első emberét, ami úgy tűnik, visszafelé sült el a nagy támogatottsága miatt. Emiatt most visszatérhetett a régi sémához, és Orbán Viktor miniszterelnököt támadja.

24 órán belül ez már a második ilyen bejegyzése, amin belül Orbán Viktort ekézi. „Ütközetek, csaták, háborúk„Hagyjátok abba, hogy egymással foglalkoztok! Amíg ti ezt teszitek, addig Orbán hátradől és kér egy kávét.” Ugye hallották már ezt, vagy valami nagyon hasonlót? Vajon igaza van-e annak, aki így gondolja? Mondom előre az én válaszomat: szerintem csak részben, ha egyáltalán.”

Az is jól látható a hozzászólások között, többen már nagyon unják a szavak játékát, és nem látnak igazi lépéseket az ellenzéktől. Gyurcsány közben látványosan forgatja a szavakat, de ez az elmúlt 14 évben sem hozott eredményt, még csak megszorongatni sem tudták a Fideszt. „A politika egyebek mellett harc: álmok, tervek, programok küzdelme, az ezeket képviselő emberek, közösségek csatája. A győzelem feltételei összetettek. Annál egész biztosan összetettebbek, mint csak annyit gondolni, hogy „támadd szakadatlanul ellenfeledet, üsd, vágd, amikor csak tudod!”

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

„Az ellenzék az elmúlt tizennégyben megállás nélkül dolgozott. Mégse jutott elég messzire. Mi akkor a baj? Az a baj, hogy az ellenzék nem támadta az Orbán-rendszer és főszereplőinek minden gyalázatát, minden disznóságát? Nem hiszem. Nem tartottunk elég sajtótájékoztatót, tüntetést, nem adtunk ki elég közleményt? Ugyan már!”

Gyurcsány Ferenc továbbra is hisz

„Az ellenzék ilyen-olyan képviselői nem alkalmasak a feladatukra? Ez nehezebb kérdés, mert sokan azonnal rávágnák, hogy „igen, ez a baj”, de közben meg kiderül, hogy a választók többsége valójában pártokra és nem személyekre szavaz. Szóval szerintem nem itt kell keresni a bajok okát.” – folytatta a bejegyzését Gyurcsány.

Gyurcsány továbbra is hisz abban, hogy meg tudja buktatni Orbán rendszerét, bár ennek még csak a közelében sem volt. Valami egészen másra lesz szüksége a DK-nak 2026-ra, az országgyűlési választásokra, és már nincs olyan sok idő addig. „Mindegyik fenti kérdésre lehet azt mondani, hogy valamit lehetett volna jobban csinálni, de akinek csak ennyi a válasza, az azt is mondja, hogy alapvetően minden rendben van, csak még egy kis extra erőfeszítés kell, aztán megbukik az Orbán rendszer. Mi nem ezt gondoljuk. A sikeres ütközet nem elég a sikeres csatához, győztes csatából nem következik a győztes hadjárat, ez utóbbi pedig nem garantálja háború megnyerését. Már csak az a kérdés, hogy az ellenzék mit akar nyerni.”

„Ütközetet nyerünk, ha például kiderül, hogy egy miniszter lop. Persze Orbán rendszerében ilyenkor nem történik semmi. Csatát nyerünk, ha ország-világ előtt világos lesz, hogy a rendszer egésze korrupt, mi több, ez a rendszer egyik lényegi eleme. Kiderült? Ki? Csatát nyertünk? Igen. Történt valami? Nem.” – értekezett a Facebook oldalán.

Azon a véleményen van, hogy a jelenlegi ellenzék ütközetet tud nyerni, hadjáratot és háborút azonban nem. Ez pedig sokat elmond róluk, rengeteg munkájuk lesz 2026-ig, többek között a Tisza Pártnak is. „Mi lenne mondjuk egy győztes hadjárat? Például az, ha úgy hódítanánk el a települési önkormányzatok jelentős részét, hogy abba beleremeg a kormány. Ez még nem történt meg. Győztes hadjárat nélkül pedig nincs győztes háború. A jelenlegi ellenzék egyelőre ütközetet és csatát tud nyerni, hadjáratot és háborút nem.”

„Az első feladat annak megértése, hogy bármennyi sikerrel megvívott ütközettől se vezet közvetlen út a háború megnyeréséhez. A politikai ütközet ugyan lekötheti a választók figyelmét, könnyen keletkezteti a bátor, cselekvő ellenzék képét, de érdemes megfontolni a legnagyobb stratégák tanácsát: minden küzdelem értelmét az adja, ha a háború megnyerését szolgálja. Az önmagában álló, a küzdelemért magáért vívott harc anélkül emészti fel az erőt, hogy közelebb vinne a háború végső megnyeréséhez.”

Már Gyurcsány Ferenc is megkezdte a felkészülést a választásokra, 22 hónapjuk van arra, hogy a DK visszatérjen, mert a jelenlegi támogatottságuk semmire nem elég a Fidesz ellen. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy a Tisza Párt közelébe kerülnek, és minél erősebb lesz a DK, annál több esélye lehet a Fidesznek, hiszen a baloldalon egymástól veszik majd el a szavazatokat, amivel a Tiszának tehetnek igazán keresztbe.

„Mindebből számunkra az következik, hogy 2026 tavaszán esedékes következő megmérettetés előtt huszonkét hónappal előrébb való hogy az ellenzék felkészítse magát a háborúra, mintsem az, hogy végiggondolatlan politikai küzdelmekbe bocsátkozzon. Az ellenzéknek ezekben a hónapokban önmagával van a legtöbb feladata.”

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.