Clouds
21 Budapest
Dollár
354,04 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
438,45 Ft
Bitcoin
23,724 $

Gyurcsány szerint a 2010 előtti évek mások voltak, 2006 is szóba került

Fotó: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. MTI/Mohai Balázs
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Gyurcsány Ferenc nem tagadja, 2006 ősze súlyos politikai vereséget hozott, de azon a véleményen van, hogy 2010 előtt demokratikus, szabad és európai éveket éltek az emberek.

Gyurcsány Ferenc ezúttal a 2010 előtti időkről beszélt, ami szerinte mások voltak. Azt mondja, akkoriban szabad volt a sajtó, széles a sztrájkjog, de az iskolákat és az egészségügyi intézményeket is megemlítette.

„Visszahozni a 2010 előtti időt? A 2010 előtti évek a demokratikus, szabad, európai Magyarország évei voltak. Terhelve sok vitával, ahogy demokráciában szokásos. Szabad volt a sajtó, széles a sztrájkjog, működött a társadalmi érdekegyeztetés, iskolái, egészségügyi intézményei voltak az önkormányzatoknak, független volt az igazságszolgáltatás, az alkotmánybíróság, a versenyfelügyelet. Nem kormánypárti pártkatona volt a köztársaság elnöke.” – szólalt meg Gyurcsány a legújabb posztjában a hivatalos Facebook oldalán.

Azt mondja, a polgári Magyarország útját keresték, de messze nem hibátlanul. „Az iskola a holnapra, egymás elfogadására készítette fel gyermekeinket, büszkén vállaltuk nyugatos kultúránkat, politikai hovatartozásunkat. Egy szabad, európai, polgári Magyarország útját kerestük. Messze nem hibátlanul.”

Gyurcsány elismeri, 2006 ősze súlyos politikai vereséget hozott, köztük egy olyan beszéddel, amire mindenki emlékezni fog. „2006 ősze súlyos politikai válságot hozott. Benne egy drámai beszéd, egy előkészített puccsista orbáni szándék, a vele összejátszó, a köztársaság intézményeit háborús módon támadó, jogellenes, radikális fellépés, egy ügyetlen, sokszor jogtalan módon eljáró rendőrség.”

„Aki most azt mondja, hogy nem akar visszatérni a 2010 előtti világhoz, az vagy nem mond semmit, mert senki sem akar egy évtizeddel visszafelé menni, vagy azonosul a Fidesz azon hazug értelmezésével, amely azokat az éveket egyszerűen rendőrterrorként állítja be, végül pedig tudomást sem vesz az akkori időszak küzdelmes demokráciájának és mai ünnepi lepellel takart fasiszta önkényének különbségéről.”

Azokról is szólt, akik szerinte összemossák a 2010 év előtti éveket az azt követőkkel „Aki összemossa a 2010 előtti éveket az azt követőkkel, az vagy vak, vagy hazug, vagy a Fidesz hasznos hülyéje, esetleg a Fidesz politikájának támogatója. Ha közülük bárki ma azt állítja magáról, hogy ellenzéki, akkor téved. Még ha nem is tudja, valójában útitárs. A Fidesz útitársa. Nézem a naptárat. 2023.”