Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egyetlen gyümölcs a vízben – így segíti a citrom a hidratáltságot és az emésztést

Egyetlen gyümölcs a vízben – így segíti a citrom a hidratáltságot és az emésztést

Egyetlen gyümölcs a vízben – így segíti a citrom a hidratáltságot és az emésztést
Shutterstock/Illusztráció

Egy Harvardon végzett bélrendszeri szakértő, Dr. Saurabh Sethi szerint már egyetlen gyümölcs hozzáadása a vízhez is jelentősen javíthatja a hidratáltságot és az emésztést. A szakember különösen a citromot ajánlja, amely nem csodaszer, de számos bizonyított egészségügyi előnnyel bír.

Dr. Sethi az Instagramon osztotta meg gondolatait, ahol így fogalmazott: „Bélorvos vagyok, és itt van nyolc dolog, amit valószínűleg nem tudtál a citromos vízről.” Hangsúlyozta, bár az interneten sokan túlértékelik a citromos víz „méregtelenítő” hatását, valójában ilyen funkciója nincs, ugyanakkor több szempontból is hasznos lehet a mindennapokban.

A cikk a videó után folytatódik

A szakember rámutatott, hogy a felnőttek mintegy 75%-a krónikusan dehidratált, amit egyszerűen ellenőrizhetünk: a vizelet színe halványsárga vagy majdnem átlátszó kell legyen, illetve a bőr „turgor tesztje” is árulkodó. Mint mondta: „A citrom vonzóbbá teszi a vizet, ami segíti az emésztést, az energiaszintet és a koncentrációt.” – idézte az Express.

A citrom emellett természetes C-vitamin-forrás. Dr. Sethi kiemelte: „Egy citrom körülbelül 35 mg C-vitamint tartalmaz, ami egy felnőtt napi szükségletének 40%-át fedezi.” Ez nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem elősegíti a szövetek növekedését és regenerációját, valamint antioxidánsként védi a sejteket a károsodástól. A C-vitamin a vas felszívódását is javítja, továbbá hozzájárul a bőr egészségéhez és a kollagéntermeléshez.

Az emésztés szempontjából a citrom enyhe savassága serkentheti a gyomornedvek és az epe termelődését, így sokan arról számolnak be, hogy étkezések előtt javul az emésztésük, ha citromos vizet fogyasztanak. Dr. Sethi hozzátette: „A mérsékelt savasság serkentheti a gyomornedveket és az epeáramlást.”

A citromos víz nyugtató hatása sem elhanyagolható. Különösen megfázás idején, mézzel kombinálva sokan fogyasztják, ám a szakértő figyelmeztetett: „A C-vitamin 70 Celsius-fok felett elkezd lebomlani, így kevésbé hatékony, mint hidegen.” Ezért azt javasolja, hogy a forró vizet hagyjuk kissé lehűlni, mielőtt citromot adnánk hozzá.