Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,28 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
57,362 $

Hamarosan a patikákban is beadhatnak egyes védőoltásokat Magyarországon

Úgy tűnik, ennek megvalósítása talán már nincs is olyan messze.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara újraválasztott elnöke szerint továbbra sem támogatható az a kormányzati elképzelés, hogy a fiókgyógyszertárak gyógyszerész jelenléte nélkül legyenek nyitva és a szakasszisztensek adják ki a gyógyszereket. Majd arra utalt, reményei szerint hamarosan megjelenik a stratégiai alaplistás gyógyszerekről szóló jogszabály, amellyel remélhetőleg egyszerűbb lesz megbirkózni a gyógyszerhiány okozta problémákkal.

A Népszavának nyilatkozva arról is szót ejtett, egy országos felméréssel kiderülhetne, hogy a gyógyszertárakban, melyik patikai készítésű gyógyszerhez melyik alapanyagból mennyire van szükség. Azokat pedig központi beszerzéssel külföldről meg lehetne vásárolni, s a nagykereskedők szükség szerint szállíthatnák ki a gyógyszertáraknak. Soron kívül Belső vizsgálat indult Monoki Lehel és Sebők Vilmos viselkedése miatt a Liverpool győzelme után

A lap megjegyzi, a magisztrális készítmények patikai díjait november közepén rendezte a kormány, ami miatt a gyakorlatban a csomagoló- és az alapanyagok fajtájától függően átlagosan másfél-kétszeresére drágult az ilyen készítmények térítési díja. Hankó Zoltán szerint ha a magisztrális készítményt szabályosan írják fel, és ha az alapanyagok beszerezhetők, akkor azt a szert kutya kötelessége a gyógyszerésznek elkészíteni.

Megjegyezte, már több mint nyolc éve kezdeményezték először, hogy a gyógyszertárakban is beadhatók legyenek a pácienseknek bizonyos védőoltások. Mint mondta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal (NNGYK) már egyeztettek ennek szakmai és jogi feltételeiről, és most zajlik az irányelv előkészítése, azaz ez sincs már túl távol.

Az elnök végül arra is kitért, hazánkban jelenleg 1500 településen nincs gyógyszertár, emiatt mintegy 700 ezer embernek gondot jelent a gyógyszerek kiváltása. Egy nyár közepén megjelent rendelettervezet szerint a fiókgyógyszertárakban elég lenne a gyógyszertári szakasszisztensek jelenléte is, neki ugyanakkor szükség esetén 15 percen belül meg kellene szerveznie, hogy a beteg például telefonon konzultálhasson egy gyógyszerésszel. Hankó Zoltán azonban úgy véli, nincs az a beteg, aki hajlandó 15 percet várni egy ilyen kapcsolatra.