Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,04 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
54,397 $

Kétéves kislány halt meg, miután elkapott egy, a galamboknál gyakori betegséget

A gyermek a Newcastle-kórnak nevezett fertőzés ötödik emberi áldozata a feljegyzések 1926-os kezdete óta.

Fotó: Unsplash
Ausztrália és Óceánia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy kétéves ausztrál kislány életét vesztette, miután elkapott egy, a galamboknál gyakori betegséget. A helyi orvosok nem tudják biztosan, hogyan kapta el a gyermek – aki leukémiával küzdött – a rendkívül fertőző vírust.

A gyermek nem utazott a közelmúltban, nem érintkezett háziállatokkal vagy beteg családtagokkal, ezáltal az orvosok azt tartják legvalószínűbbnek, hogy galambürülék érintésével fertőződhetett meg – írja az Origo a Daily Mail beszámolója alapján. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

A cikk szerint az 1-es típusú madárparamyxovírus (APMV-1) által okozott betegség halálos idegrendszeri tünetek egész sorát okozza, például madaraknál szárnyremegést okoz. Embereknél nagyon ritkán fordul elő, és jellemzően csak kötőhártya-gyulladáshoz vezet.

A kislányt az új-dél-walesi Randwickben található Prince of Wales Kórházba szállították, miután három héten át megfázáshoz hasonló tünetekkel, hányingerrel és hányással küzdött. A második kemoterápiás kezelése pedig alig hat héttel korábban fejeződött be.

Miután kórházba került, antibiotikumokat és görcsoldó gyógyszereket kapott, sajnos azonban az állapota nem javult, egy hónappal később elhunyt. Az orvosok szerint halálát „minden bizonnyal agyvelőgyulladás okozta” az APMV-1 fertőzést követően. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kislánytól vett minták eredményei hasonlóak voltak a korábban a fertőzött galambokból vett mintákhoz.