Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,38 Ft
Euró
390,79 Ft
Font
464,33 Ft
Bitcoin
65,928 $

Van, ahol már csak gyógyszertárban lehet e-cigit vásárolni

Július 1-től az eldobható elektromos cigaretták kizárólag gyógyszertárakban vásárolhatók meg Ausztráliában.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Ausztrália és Óceánia

Kiss László

Szerkesztő

Az ausztrál kormány új intézkedéseket vezetett be az elektronikus cigaretták (e-cigaretták vagy vape-ek) értékesítésére vonatkozóan. A jogszabály-módosítások célja az e-cigaretta használat visszaszorítása, különös tekintettel a fiatalok körében.

Az új szabályozás értelmében a vásárlóknak egészségügyi szakemberrel kell konzultálniuk az e-cigaretta beszerzése előtt, a 18 év alattiak számára október 1-ig orvosi recept szükséges a vásárláshoz. A korlátozás egyelőre átmeneti jellegű, és a tervek szerint idővel felülvizsgálatra kerül. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

A törvényhozás folyamata során kompromisszumra volt szükség, az eredeti javaslat szerint ugyanis minden korosztály számára receptkötelessé tették volna az e-cigarettákat, de ezt az Ausztrál Zöldek ellenezték. Érvelésük szerint ez túlterhelné az egészségügyi rendszert és megnehezítené a dohányzásról leszokni kívánók helyzetét.

A jogszabály-módosítás kiterjed az e-cigaretták összetételére is, ugyanis korlátozza a nikotinkoncentrációt és az elérhető ízesítéseket, ez azonban sokakban aggodalmat keltett, ugyanis a szigorítások miatt megnőhet az illegális forrásokból származó termékek forgalma.

A tavalyi adatok szerint a 18-24 éves korosztály 22 százaléka már kipróbálta az e-cigarettát Ausztráliában, noha a kormány már korábban is szigorú dohányzásellenes politikát folytatott. Az év elején betiltották a legtöbb vape-importot, az importőröknek pedig külön engedélyre van szükségük a termékek értékesítéséhez.

A kormány reméli, hogy az új szabályozás immáron jelentősen hozzájárul az e-cigaretta használat csökkenéséhez. Az intézkedések hatékonyságát és esetleges mellékhatásait a következő hónapokban fogják értékelni.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.