Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,01 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
462,31 Ft
Bitcoin
63,434 $

Görög fregattot vezényeltek a Vörös-tengerre

A vörös-tengeri kereskedelmi útvonal lassan elnéptelenedik a jemeni húszik ismétlődő támadásai miatt, holott a térség rendkívül fontos a nemzetközi kereskedelem szempontjából. A görög hajókat kifejezetten rosszul érintik a támadások.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az athéni védelmi minisztérium hétfőn közölte, miszerint görög fregatt is csatlakozik az EUNAVFOR vörös-tengeri uniós missziójához – írja a VG az MTI beszámolója alapján. A tájékoztatásból az is kiderül, hogy a Hydra hétfőn indult a Vörös-tengerre, hogy részt vegyen az EUNAVFOR Aspides (görögül: pajzs) fedőnevű misszióban, amelynek célja a kereskedelmi hajók védelme a jemeni húszi lázadók támadásaival szemben.

Pavlosz Marinakisz görög kormányszóvivő elmondta, hogy a görög nemzetbiztonsági tanács jóváhagyta az ország részvételét az uniós misszióban Níkosz Déndiasz görög védelmi miniszter javaslatára. Az athéni kormány azzal indokolta ezt, hogy a húszik támadásai megzavarták a görög tulajdonban lévő kereskedelmi hajók forgalmát az ország legnagyobb kikötőjében, Píreuszban, illetve egyes konténerszállítók már egyáltalán nem kötnek ki ott.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt. A jemeni lázadók támadásai miatt több tengeri szállítmányozási vállalat is úgy határozott, hogy elkerüli ezt a fontos hajózási útvonalat.

November óta Jemen partjai előtt több görög kereskedelmi hajót is támadások értek, amelyek során ugyan keletkeztek károk, de nem voltak áldozatok. Az Aspides misszió pedig február 19-én indult francia, német és olasz részvétellel. Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy múlt héten a jemeni húszik rakétakilövő-állásaira sújtott le az Egyesült Államok: négy csapást mértek a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.

Ennek során hét húszi mobil hajóelhárító rakétára és egy ballisztikus rakétakilövőre sújtottak le, valamint megsemmisítettek egy pilóta nélküli légi járművet. Míg az Ádeni-öböl közelében tíz, a lázadók által kilőtt drónt pusztítottak el. Továbbá a hónap elején is önvédelemből rendelt el támadást az USA haditengerészete a Vörös-tengeren, akkor hét csapást mértek négy vezető nélküli hajóra, illetve hét mobil hajóra, amik cirkálórakéták kilövésére készültek.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.