Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

A jemeni húszik rakétakilövő-állásaira sújtott le az Egyesült Államok

A CENTCOM közlése szerint hét húszi mobil hajóelhárító rakétára és egy ballisztikus rakétakilövőre mértek csapást, mindemellett megsemmisítettek egy pilóta nélküli légi járművet is.

Fotó: Az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) által közreadott képen felbocsátanak egy megsemmisítő rakétát a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról, hogy lelőjön egy interkontinentális ballisztikus rakétákhoz (ICBM) hasonló robbanófejet egy rakétavédelmi teszt során 2017. május 30-án. (MTI/EPA/MDA)
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

A jemeni húszik rakétakilövő-állásaira mért csapást az Egyesült Államok – írja a Világgazdaság az MTI beszámolója alapján. A közzétett jelentés szerint önvédelmi támadásokról van szó, ugyanis a húszik folyamatosan támadják a Vörös-tengeren állomásozó hadihajókat. Múlt hónapban például rakétatalálat ért egy görög teherhajót Jemen közelében.

Mint kiderült, 24 fős legénység volt az MT Zografia ömlesztettáru-szállító hajón, amelyet a Vörös-tengeren ért csapás. A támadást megelőző hetekben több támadásról is beszámoltak, amelyek mögött minden bizonnyal a húszi lázadók álltak. De azt is megírtuk, hogy az USA haditengerészete a hónap elején önvédelemből rendelt el támadást a Vörös-tengeren. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Míg az Egyesült Államok ezúttal négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben. A hadsereg közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság, a CENTCOM közlése szerint az önvédelmi csapásokat hét húszi mobil hajóelhárító rakétára és egy ballisztikus rakétakilövőre mérték.

Majd hozzátették: mindemellett megsemmisítettek egy pilóta nélküli légi járművet is. Továbbá a térségben állomásozó erőik és szövetségeseik kevesebb mint öt óra alatt tíz, a lázadók által kilőtt drónt semmisítettek meg az Ádeni-öböl közelében – derül ki a CENTCOM által X-en közzétett csütörtöki közleményből.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen, mióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt – jegyzik meg.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.