Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

A Goldman Sachs akár 3200 dolgozójától is megválhat

Fotó: Wikimedia Commons
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Masszív leépítések jöhetnek a héten a Goldman Sachsnál: úgy tudni, hogy az elbocsátások főként a befektetési banki részleget, valamint a fogyasztói üzletágat fogják érinteni.

A Guardian jelentése szerint a Goldman Sachs várhatóan még a héten megkezdi története egyik legnagyobb létszámleépítését, s a költségcsökkentés jegyében akár 3200 munkavállalótól is megválhat. A lap értesülései szerint a bank várhatóan szerdán kezdi el tájékoztatni az érintetteket az elbocsátásokról.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Noha a világ legnagyobb befektetési bankjai 2021-ben és 2022 elején is komoly fellendülést könyvelhettek el a koronavírus miatti zárlatok nyomán megszaporodott felvásárlások és fúziók nyomán, ezek volumene jelentősen visszaesett, hiszen a cégek értékelése bezuhant, a kamatlábak pedig emelkedtek.

A fellendülés idején a Goldman Sachs sokkal gyorsabban terjeszkedett, mint riválisai, és más bankokkal ellentétben nem vezették be a legrosszabbul teljesítő dolgozók elbocsátásának gyakorlatát. David Solomon vezérigazgató a múlt hónap végén közölte a munkatársakkal a leépítés tényét, melyet a kamatlábak emelkedésével indokolt.

A 3200 fős létszámleépítés azt jelenti, hogy a bank 49 ezer fős globális létszámának mintegy 7 százalékától megválnak, noha úgy tudni, hogy a tömeges kirúgások ellenére a bank folytatja a junior munkavállalók felvételét.

Sajtóértesülések szerint a Goldman Sachs korábban 4000 munkahelyet akart megszüntetni, s tervben volt a bónuszok akár 40 százalékkal történő csökkentése is. Noha több lap is megkereste a bankot a létszámleépítés és a bónuszok csökkentése kapcsán, nem kívántak nyilatkozni.