Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Gázában „teljesen megszűnt a várandós nők alapellátása”

Hivatalosan is összeomlott az egészségügyi rendszer az ostromlott Gázában.

Fotó: Depositphotos
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint Dr. Haya Hijazi, a gázai al-Hilo kórház orvosa jelentette be, összeomlott az egészségügyi rendszer, ami azt jelenti, hogy a várandós nők, az újdonsült anyák és az újszülöttek számára jelenleg egyáltalán nem állnak rendelkezésre terhesgondozási, újszülött- és szülés utáni szolgáltatások.

Az UNFPA, az ENSZ szexuális és reproduktív egészséggel foglalkozó szervezetének adatai szerint Gázában mintegy 50 ezer várandós nő él, így az egészségügyi rendszer összeomlása beláthatatlan következményekkel jár számukra. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Az UNFPA legfrissebb jelentésében részletesen is beszámolt arról, milyen helyzetben van az egészségügyi rendszer a háború október 7-i kezdete óta:

  • a háború kezdete óta a fegyveres konfliktus közben elhunytak 70 százaléka nő és gyermek;
  • a következő hónapban 5500 nőnek kellene szülnie, ami azt jelenti, hogy naponta 180 újszülöttet és kismamát kellene ellátniuk a kórházakban;
  • az üzemanyag, a gyógyszerek, a vérellátás és a kórházak egyéb alapvető szükségletei is kifogyóban vannak.

A háború kezdete óta mindössze két teherautónyi reproduktív egészségügyi készlet érkezett Gázába, melyek a szüléshez szükséges készleteket, valamint a sürgősségi szülészeti ellátáshoz szükséges felszereléseket és eszközöket tartalmaznak, beleértve az altatást és a császármetszéshez szükséges felszereléseket.

A WHO szerint a megszállt palesztin területeken az ellenségeskedések kezdete óta 238 támadást jelentettek az egészségügyi ellátás ellen, melyek során legkevesebb 517 ember vesztette életét.

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.