Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Erre érdemes odafigyelnie annak, aki nem a termosztát letekerésével szeretne spórolni

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy átlagos magyar családi ház esetében sok hő távozhat a falakon, a tetőn, a nyílászárókon és a padlón keresztül, így itt érdemes változtatásokat eszközölni.

Az Újház megbízásából készített kutatás eredményei alapján kiderült, hogy a fűtési technológiák között a gáz és a szilárdtüzelő a legnépszerűbb, fatüzelésű kazánt pedig a magyarok 27%-a, míg gázkazánt 26%-a használ otthona felfűtéséhez.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Gyakorinak számít az is, hogy több fűtési módszert alkalmaznak egyszerre, illetve a központi fűtés (24%) és a konvektor (20%) szintén elterjedt, elsősorban a lakásban élők körében, míg az elektromos fűtési eszközök közül a hűtő-fűtő klíma berendezés (10%) került az élre.

Az olyan alternatív módszerek, mint például a hőszivattyú, még mindig ritkaságnak számítanak, ugyanis mindössze a magyarok 2%-a használ ilyet, így nem meglepő, hogy a legtöbben a fűtési költségeik drágulására számítanak – írta a Portfolio.

A nagyobb beruházások jelenthetik a megoldást

A megkérdezettek 78%-a olyan ingatlanban él, amelynek fűtési költségei eddig maximum havi 20 ezer forintot tettek ki, ám az áremelkedés miatt ez az arány várhatóan 57%-ra csökken, 39% pedig biztos benne, hogy a fűtésszámlája jelentős mértékben emelkedni fog.

Ezzel szemben csökkenést mindössze a magyarok 2%-a remél, akik valószínűleg változtatni fognak a jelenleg használt fűtési technológián, vagy korszerűsítésbe fognak. A konvektorral fűtők (49%) tartanak leginkább a költségnövekedéstől, míg a távfűtést használók (32%) aggódnak emiatt legkevésbé.

Ezáltal kézenfekvő megoldásnak tűnhet az, hogy ha lejjebb tekerjük a termosztátot, az ezzel kapcsolatos gondok is megoldódnak, ám ez egyrészt a komfortérzet jelentős csökkenésével jár, másrészt nem is biztos, hogy a kívánt eredményt hozza.

Ehelyett olyan beruházásokra van szükség (pl. falak szigetelése, nyílászárók cseréje), amelyek valós rezsicsökkentést képesek eredményezni, hiszen egy átlagos magyar családi ház esetében a falakon keresztül 30-40%, a tetőn át 20-30%, a nyílászárókon keresztül 15-25%, a padlón át 10-15% hő távozik.