Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Így maradnak igazán szaftosak a frissen sült skót pogácsák

Így maradnak igazán szaftosak a frissen sült skót pogácsák

Így maradnak igazán szaftosak a frissen sült skót pogácsák
Shutterstock

A brit sütés egyik legismertebb alakja, Mary Berry ismét egy olyan tanáccsal állt elő, ami sok házi pék számára aranyat érhet.

A Great British Bake Off korábbi zsűritagja szerint a skót pogácsák akkor maradnak igazán puhák és szaftosak, ha a sütés után egyetlen, de annál fontosabb lépést nem hagyunk ki. Berry hangsúlyozta, a tészta összeállításakor a legfontosabb szabályok közé tartozik a hideg vaj használata és a tészta túlzott gyúrásának elkerülése, hiszen ezek hiányában a végeredmény könnyen tömör és nehéz lehet.

A cikk a videó után folytatódik

A sütés utáni állagmegőrzéshez azonban egy másik, kevésbé ismert praktikát ajánl: „Hűtőrácson hagyjuk hűlni, tiszta konyharuhával letakarva, hogy nedvesek maradjanak.” A Daily Express szerint Berry a Devonshire-féle scone receptjében így fogalmaz: „Helyezzük a pogácsákat az előkészített sütőlapokra, és kenjük meg a tetejüket a félretett tojás-tej keverékkel. Süssük 10-15 percig, amíg szépen megemelkednek és aranybarnák lesznek. Hűtsük őket rácson, tiszta konyharuhával letakarva, hogy nedvesek maradjanak. A lehető legfrissebben tálaljuk, félbevágva, eperlekvárral és egy jó adag alvadt tejszínnel vagy tejszínhabbal.”

A szakértő szerint a konyharuha nemcsak a kéreg túlzott megkeményedését akadályozza meg, hanem a gőzt is bent tartja, így a belső rész puha és omlós marad. Berry emellett azt is javasolja, hogy a sütés előtt a tetejüket kenjük meg tojással vagy tejjel, mert így a pogácsák szép fényesek és lágyak lesznek.

Shutterstock

A módszer különösen akkor hasznos, ha a scone-okat melegen szeretnénk tálalni, hiszen a konyharuha segít megőrizni a frissességet és a textúrát a fogyasztásig. Azok a darabok, amelyeket nem fogyasztanak el azonnal, légmentesen záródó dobozban tárolandók, teljes kihűlés után. Berry szerint a papírtörlőbe vagy viaszos papírba csomagolás is segíthet abban, hogy a sütemény ne ázzon el.

A tárolásra vonatkozóan a szakértő azt tanácsolja, hogy szobahőmérsékleten egy-két napig tarthatók el a pogácsák, hosszabb időre pedig hűtőben vagy fagyasztóban érdemes őket elhelyezni. Így a házi készítésű sütemények nemcsak frissen, hanem napokkal később is élvezhetők maradnak.