Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Freddy ciklon: meghaladta a 100 főt a halálos áldozatok száma

Fotó: MTI/AP
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Malawit és Mozambikot sújtó ciklon rendkívüli pusztítást hagyott magával, a helyiek pedig puszta kézzel igyekeznek kiásni a túlélőket a sárból.

Az Al Jazeera jelentése szerint több mint 100 ember vesztette életét Malawiban és Mozambikban, miután az okán erejű szelet és özönvízszerű esőzéseket hozó Freddy ciklon visszatért a dél-afrikai szárazföldre. A ciklon a hétvége folyamán néhány héten belül másodjára söpört végig Afrika déli részén.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

A legsúlyosabban Malawit érintette a ciklon, ahol a hivatalos adatok szerint legkevesebb 99 ember vesztette életét, miután az éjszaka folyamán földcsuszamlások történtek, melyek maguk alá temették a lakóházakat, s elsodorták a bennük alvó embereket.

További 134 ember megsérült, 16 embert pedig jelenleg is eltűntként tartanak nyilván. Malawi kereskedelmi fővárosában, Blantyre-ban 85 halálos áldozatról számoltak be. Charles Kalemba, a katasztrófavédelmi ügyekért felelős minisztérium megbízottja hétfőn, egy sajtótájékoztató keretében figyelmeztetett, ez a szám valószínűleg tovább fog emelkedni.

Eközben a szomszédos Mozambikban legkevesebb 10 ember életét követelte a ciklon, 14 ember pedig megsérült. A mozambiki katasztrófavédelmi szolgálat jelentése szerint a vihar második fordulójának következményei jóval súlyosabbak voltak a vártnál az országban.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete szerint február első hetében Ausztrália északnyugati részénél indult útjára a Freddy ciklon, mely közlésük szerint a leghosszabb ideig tartó vihar volt: a ciklon az egész déli Indiai-óceánt átszelte, majd február 21-től Madagaszkáron, február 24-től pedig Mozambikban tombolt.