15 milliárd dollárért vásároltak francia vadászgépeket a Közel-keletre

2016. december 9-én a Földközi-tengeren készített képen egy Rafale szuperszonikus vadászbombázó felszáll a Charles de Gaulle repülõgép-hordozóról. A francia elnöki hivatal 2021. december 3-án bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek francia Rafale szuperszonikus vadászbombázókat vásárol. A francia védelmi minisztérium közlése szerint a 80 darab Rafale-t 2027 és 2031 között szállítják le az Emírségeknek mintegy 16 milliárd euróért. MTI/AP/AFP/Stephane de Sakutin
not image

Nagy Noel

2021. december 4. - 10:03

Franciaország is megpróbálja magát az élmezőnyben tartani a nemzetközi hadiipari versenyben, hogy tényező maradjon.

Ehhez pedig fontos megállapodást kötöttek az Egyesült Arab Emírségekkel, amely összesen 80 darab Rafale vadászgépet rendelt a franciáktól 15 milliárd euró értékben, amely rekordmértékű rendelésnek tekinthető erre a gépre – írja az Index.hr.

Emmanuel Macron pénteken kezdte meg a kétnapos közel-keleti túráját, amelynek során előbb az Emirátusokat, majd Katart és Szaúd-Arábiát fogja meglátogatni. Párizsnak kapóra jöhet, hogy egyre bizonytalanabb az USA jelenléte az Öbölben, ezért szorosabbra fűzheti a viszonyt a régió államaival.

Macronnak ráadásul jó kapcsolatot sikerült kialakítania az Egyesült Arab Emírségekkel, melynek köszönhetően évről évre nő a két ország közötti kereskedelem, és az egymás országába történő befektetés.

A franciáknak ráadásul már tartós katonai bázisa is van Abu Dzabiban, ennek köszönhetően a védelmi együttműködés is erős. Ez pedig a mostani bejelentéssel, miszerint 15 milliárd értékben fognak vadászgépet eladni, tovább erősödött.

A Rafale vadászgépeket gyártó Dassault történetében ez a legnagyobb vásárlás, amelyet legnagyobb külföldi állam eszközöl. Ráadásul a gyártó „jó formában van”, ugyanis a közelmúltban Görögországgal, Horvátországgal és Egyiptommal is sikerült megállapodást kötniük.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK