Mintegy 1,4 millió ember egészségügyi adatait lopták el Franciaországban

Fotó: Unsplash/Jefferson Santos
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 18. - 06:26

Az 1,4 millió ember adatait érintő kibertámadást” a nyár folyamán hajtották végre, és szeptember 12-én megerősítették” – jelentette be az AP-HP.

Mintegy 1,4 millió ember személyes adatait lopták el, akik 2020 közepén részt vettek egy koronavírus-szűrővizsgálaton az Ile-de-France régióban, “egy számítógépes támadást követően” – jelentette be az Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP) szeptember 15-én, szerdán.

A támadást “a nyár folyamán hajtották végre, és szeptember 12-én erősítették meg” – áll az AP-HP közleményében, hozzátéve, hogy szerdán feljelentést tettek a párizsi ügyészségen, akárcsak az egészségügyi minisztérium. A hírt az Informatikai és Polgári Szabadságjogi Nemzeti Bizottság (CNIL) és az Információs Rendszerek Biztonságáért Felelős Nemzeti Ügynökség (ANSSI) is megerősítette.

A hackerek nem a nemzeti szűrővizsgálati fájlt (SI-DEP), hanem “egy biztonságos fájlmegosztó szolgáltatást” céloztak meg, amelyet “2020 szeptemberében csak alkalmi jelleggel” használtak arra, hogy “a kapcsolatfelvételhez hasznos információkat” továbbítsanak az Egészségbiztosító és a regionális egészségügyi ügynökségek (ARS) számára.

Ezek az adatok tartalmazzák “a vizsgált személyek személyazonosságát, társadalombiztosítási számát és elérhetőségét”, valamint “az őket gondozó egészségügyi szakemberek személyazonosságát és elérhetőségét, az elvégzett vizsgálat jellemzőit és eredményét”, de nem tartalmaznak “semmilyen más orvosi adatot” – írja a France Info.

“Az ellopott fájlok körülbelül 1,4 millió embert érintenek, szinte kizárólag a 2020 közepén az Ile-de-France régióban elvégzett vizsgálatokról” – közölte az AP-HP, biztosítva, hogy az érintetteket “az elkövetkező napokban egyénileg tájékoztatják”.