Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,82 Ft
Euró
395,65 Ft
Font
468,49 Ft
Bitcoin
66,557 $

Három fóti kábeltolvaj okozott zavart a Szlovákiából Magyarországra áramló kőolaj szállításban

Két férfi és egy nő ellen emeltek vádat, akik kábelt akartak lopni, megzavarván ezzel a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolajszállítást.

...svg content...Fotó: Unsplash/Martin Adams
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A Budakörnyéki Járási Ügyészség emelt vádat a két férfi és a nő ellen, akik súlyos bűncselekményt követtek el azzal, hogy kábelt loptak, mellyel megzavarták a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolaj szállítást. A három fóti lakos a földben található rézkábeleket akarta elvinni, és elhatározták, hogy kiássák azokat.

Tudatosan készültek a bűncselekményre, miközben fémkeresőt is használtak a Pest vármegyei helyszínen. Végül Alsónémedi környékén sikerült detektálniuk egy ipari kábelt 2023 februárjában, majd kéziszerszámokkal kutatógödröt ástak és találtak egy „bányaüzemi optikai kábel” feliratú sárga jelölőszalagot.

A figyelmeztetőszalag ellenére folytatták az ásást, és megtalálták a műanyag védőcsőben lévő kábelvezetéket, amiből kivágtak egy körülbelül 20 centiméteres darabot, majd mindenfajta utómunka nélkül elmentek. A történtek miatt több órára zavart okoztak a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolaj szállítást koordináló elektronikai rendszerben, ami pedig ideiglenes szolgáltatáskieséshez vezetett.

Több napot vett igénybe a javítás

A hiba teljes kijavítása – a szolgáltatás visszaállítása után is – több napot vett igénybe. Kiemelték: a mindössze háromezer forint értékű vezetékdarab eltulajdonítása miatt okozott rongálás helyreállítási költsége csaknem négymillió forint volt.

A közlemény szerint 2023 márciusában az elkövetőknek Pilismarót közelében sikerült újabb ipari kábelt detektálniuk. Ezen a helyszínen már nagyobb feltáró munkába kezdtek, amelyhez kéziszerszámokon túl aggregátort és arról üzemeltetett sarokcsiszolót használtak, valamint munkásokat is fogadtak.

Egy előre meghatározott vonalon hat – 9 és 20,5 méter közötti hosszúságú – gödröt ástak, ezzel mintegy 150 méter hosszan tártak fel földkábelt. Ezután a kábelt a gödrök végeinél a sarokcsiszolóval elkezdték elvágni, hogy az így kapott darabokat egyenként kihúzhassák.

Elvinni azonban már nem sikerült a kábeleket, mert időközben rendőrök érkeztek és elszámoltatták őket. A tolvajok mintegy hatszázezer forint értékű kábelt próbáltak meg ellopni. A Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetőkkel szemben közérdekű üzem működése megzavarása és lopás miatt emelt vádat – áll a közleményben.

Liner/MTI

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.