Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Még messze vagyunk attól, hogy örökre búcsút intsünk a fosszilis tüzelőanyagoknak

Fotó: Unsplash/Zbynek Burival
not image

Kornis Vivien

2021. november 7. - 00:11

Jelentős megállapodást jelentett be a COP26 húsz résztvevő országa, mely azonban nem köti őket a valóságban.

Az Egyesült Királyságot és Kanadát is magába foglaló koalíció évekig tartó lobbizásába és diplomáciai munkájába került, hogy elérjék, hogy 190 ország elhatározza magát a széntől való megválásra.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

A szén az emberi tevékenységek okozta üvegházhatású gázok messze legjelentősebb forrása, így a Glasgow-ban megrendezett COP26 klímacsúcs ezen fordulata súlyos lépésnek számít.

Ahhoz azonban, hogy a globális felmelegedés mértéke ne lépje át a másfél fokot, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint arra van szükség, hogy a jövőben ne történjen több beruházás a fosszilis tüzelőanyagokba. Ez nemcsak a szénre, hanem az olajra és a földgázra is vonatkozik. 

Ezért is olyan fontos a COP26-on, 20 ország között létrejött megállapodás, amelynek értelmében a felek nem ruháznak be többé tengerentúli fosszilis tüzelőanyag-projektekbe. 

Kanada, a megállapodást aláírók egyike a nemzetközi olaj- és gázprojektek legnagyobb finanszírozója a világon – még Kínánál is nagyobb. Kanada mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szintén jelentős szereplők. 

A megállapodást mindössze hat hónapig tartó tárgyalás előzte meg, és a COP26-os bemutatása óta a Sky News információi szerint további két ország, Németország és Franciaország is fontolgatja, hogy csatlakozik hozzájuk. A 20 ország és néhány fejlesztési bank megállapodott abban, hogy 2022-ig leállítja az említett projektek finanszírozását.

A fosszilis üzemanyagokra vonatkozó döntések azonban kizárólag a tengerentúli projektekre vonatkoznak, az Egyesült Királyság kormánya így továbbra is finanszírozhatja az északi-tengeri olajkitermelést, valamint Kanada és az USA is kiaknázhatja saját hatalmas olaj- és gázforrásait.

És mint a csúcstalálkozó eddigi legtöbb bejelentése, ez is pusztán politikai megállapodás: egyetlen országot sem kötnek azok a vállalások, amelyeket a párizsi klímamegállapodáson kívül tesznek. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.