Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,93 Ft
Bitcoin
16,621 $

Fokozódik a vita az Európai Unió és az AstraZeneca között

not image

Kolláth Benjámin

2021. január 29. - 15:34

Az Európa Tanács közzétette az AstraZenecával kötött szerződést az Európai Unió tagállamainak szánt koronavírus elleni vakcinák megvásárlásáról.

Az EU és az AstraZeneca közötti egyre inkább elfajuló vita részeként az Unió arra kérte a gyógyszergyárat, hogy egyezzenek bele az augusztus 27-én kötött szerződés közzétételébe, miután a gyártó jelentős késésekről számolt be. Brüsszel azt követeli, hogy az Egyesült Királyságban gyártott vakcinákkal pótolják ki a hiányt, amibe a Tanács szerint a cég bele is ment, írja a CNN.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A szerződés azért került nyilvánosságra, mert a két fél mást állított a tartalmáról. Az AZ vezérigazgatója. Pascal Soriot még kedden mondta a la Repubblicának, hogy azért nem tudták az EU-s szállítmányok érkezését, mert a britek gyorsabban véglegesítették a szerződést, így elsőbbséget élveznek, míg az EU-t „a lehetőségük szerint” szolgálják ki – ezt vitatja a tanács.

A vakcinák kiszállításának menetrendjét kivágták a közzétett dokumentumból. A héten mindeközben az AstraZeneca belga telephelyén vizsgálatot rendeltek el a hatóságok az Európa Tanács kérésére.

Ennek célja az volt, hogy kiderüljön, valóban a belga telephelyen felmerült „gyártási probléma” okozza-e a fennakadásokat a kiszállításban. A tanács emellett ma új exportálási korlátozásokat is bejelent az EU-ban készülő oltóanyagokra, ezeket exportálás előtt engedélyeztetni kell majd.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.